Zondagsrust 2.0

Blog van Timzingt

Klein christelijk Nederland schudde op zijn gereformeerde grondslagen. D66 wil de wet op de zondagsrust afschaffen!

Kakelverse fractiecenturio Gert-Jan Segers trok ten strijde in mijn altijd trouwe dagblad. Hij betoogde dat een rustdag voor iedereen goed is en dat we de zondag moeten koesteren. Helemaal waar, maar de praktijk is wel weerbarstig, moet ik zeggen. Als ik denk aan rust, dan denk ik namelijk niet meteen aan de zondag. 

De zondag is de meest stressvolle dag voor het vrome volk. Zondag is topsport. Het begint al met op tijd komen in de ochtenddienst. De kinderschare moet vooraf vakkundig in ‘zondagse kleren’ worden gestoken. Ik kan uit ervaring zeggen: die zitten nooit lekker en lijken gemaakt om beweging te ontmoedigen. Er wordt oeverloos over gediscussieerd aan het ontbijt. 

Gezellig! Mama’s slotargument ‘als je naar de koningin gaat, trek je ook mooie kleren aan’. Einde discussie, sfeer gespannen.
 De kinderkapsels worden hardhandig hervormd met spuug en gel. Papa wurmt zich in zijn kerkenraadspak en moeder roept dat de schoenen nog gepoetst moeten worden. De klok luidt al. Met rode hoofden schuift het gezin in de banken. Eerste etappe gehaald. 

Tweede etappe: de middag. Lastig, want op zo’n heerlijke rustdag mag er natuurlijk een heleboel niet: rennen, buiten spelen, ijsje kopen, gillen, gamen. Voor veel kinderen is de zondag dan ook een oefening in uitzitten. Moeder oppert dat de kinderen ook kunnen gaan rusten. Ooit gezien, een meisje van zeven dat ’s middags gaat rusten? Nee, dat doet een kind niet! Daarom gaan ze zich vervelen en dat vinden de ouders weer vervelend. De hele middag bestaat uit geërgerde correcties van papa die wanhopig probeert rustdag met Bach te houden. Als papa het vlees uiteindelijk aansnijdt, is de sfeer ook prima te snijden. 

’s Avonds herhaalt zich naar smaak de eerste etappe opnieuw. Doodmoe zijn de ouders, als de zondag voorbij is. Ze zijn blij dat ze maandag weer op hun werk zitten: kunnen ze bijkomen van de rustdag. Segers zou een wetsvoorstel moeten indienen dat aan deze praktijk een einde maakt. Een wet op de zondagsrust 2.0.
Ik stem voor. 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons