Werken met plezier

3 tips om fluitend aan de slag te gaan

Het woord ‘werk’ wekt bij allerlei mensen verschillende reacties en emoties op. De een vindt het geweldig om te werken, de ander kan niet wachten totdat hij weer een paar dagen vrij heeft of ein-de-lijk met pensioen gaat. Hoe kom jij het best tot je recht?

In het paradijs hoefde Adam alleen maar de tuin te bewerken. De tuin die al perfect was… Maar na de zondeval kreeg hij te horen dat hij zou moeten zwoegen om te kunnen eten van de akker. Het lijkt wel alsof er nog veel mensen moeten zwoegen voor wat brood. Toch kunnen we ook echt leuk werk hebben; werk waarbij je bijna nooit het gevoel hebt dat je moet zwoegen. Hoe? Hier drie tips:

1. Werk met je passies

Je passies zijn die dingen waar je echt blij van wordt wanneer er ermee bezig bent – ze motiveren je van binnenuit, oftewel intrinsiek. Je passie kan hetzelfde zijn als een van je talenten, maar dat hoeft niet. Misschien vind je het geweldig om te zingen, zonder dat je daar nou een speciaal talent voor hebt. Maar als je ergens passie én talent voor hebt, dan zou dat best de moeite waard kunnen zijn om te onderzoeken of je daar je werk van zou kunnen maken. Dus: stel dat je van je hobby je werk zou kunnen maken, waarbij je je niet druk hoefde te maken over geld of je hypotheek, wat zou je dan doen? Wat zijn jouw passies?

2. Werk met je talenten

Je hebt talenten en vaardigheden. Talenten heb je gekregen van God en vaardigheden leer je aan. Wanneer je een vaardigheid ontwikkelt waar je ook een talent voor hebt, dan leer je het veel sneller aan. Niet alleen vaardigheden moeten zich ontwikkelen, ook om een talent tot volle wasdom te laten komen, zul je moeten oefenen, oefenen, oefenen. En dat oefenen is niet altijd even leuk, maar als je talent ook je passie is, dan doe je het waarschijnlijk graag, omdat je er goed in wilt worden!

Maar let op: je kunt ook ergens goed in zijn, terwijl je het niet leuk vindt om te doen. Is het dan wijs om daarin werk te gaan zoeken? Nou als het even kan liever niet. Je kunt beter iets gaan doen waar je ook een passie voor hebt (zie punt 1.) En het liefst dan ook nog onder de juiste voorwaarden (zie punt 3). Wat zijn jouw talenten? Wat zijn de dingen waar je goed in bent?

3. Werk vanuit je motiverende omstandigheden

In wat voor omgeving (fysiek/emotioneel) wil jij het liefst bezig zijn? Je motiverende omstandigheden zijn in feite de voorwaarden die ervoor zorgen dat jij lekker kunt werken. Enerzijds heeft het te maken met jouw favoriete omgeving. Wil jij graag in een strak, netjes opgeruimd kantoor werken? Of liever in een creatieve omgeving met fotolijstjes en kaarsen? Of zou je, als je kon kiezen, liever in de buitenlucht aan het werk zijn?

Jouw motiverende omstandigheden hebben ook te maken met het type mens of een doelgroep waar je graag mee werkt. Het een geeft je energie en laat jou boven jezelf uitstijgen, het ander verlamt je, waardoor je niet je beste zelf kunt zijn. Kies dus de motiverende omstandigheden die bij jou passen!

En heb je dit niet in je werk? Misschien is er een mogelijkheid om dat alsnog in te brengen, of misschien is het beter wanneer je zoekt naar werk wat écht bij je past. En als dit beiden echt niet kan, is het dan mogelijk om naast je gewone werk bezig te zijn met die dingen waar je echt energie van krijgt?

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons