Vier Koningsdag in stijl

Win een Koningsdagshirt!

in Geloven

Hoe maak je van de tweede 'Koningsdag nieuwe stijl' een leuke dag? Wij helpen graag een handje met een nuttig schema vol praktische tips. Zo mis je niets!

06:00
Terwijl de koning nog lekker ligt te slapen, maakt u zich alvast klaar voor een onvergetelijke Koningsdag. Want om alles uit deze dag te halen, is op tijd beginnen onontbeerlijk. Allereerst de garderobe. Omdat het nog niet meevalt gepaste kleding uit te zoeken, helpen wij u op weg met vier ontwerpen die u zelf op een T-shirt of bijvoorbeeld rompertje kunt laten drukken. 
Shirt 1: Kroon Hem met Gouden Kroon
Shirt 2: Ruil je kleedje in voor een lofgewaad
Shirt 3: Ik ben een zoon van de Koning
Shirt 4: Who's the King of the Jungle

08:00
Terwijl de koning nog een keer het programma met zijn ceremoniemeester doorloopt, kunt u de dag beginnen met een traditionele aubade. Op veel plekken in Nederland wordt de koning – doorgaans vertegenwoordigd door de burgemeester – ’s ochtends toegezongen. Het is dé kans weer ouderwets oud-Hollandse liederen
te galmen. Overigens beginnen slechts enkele aubades in Nederland om 8.00 uur; meestal zijn ze later. 

9.00 uur
De koning begeeft zich rond deze tijd naar de koninklijke bus, maar voor koopjesjagers is dit hét moment om toe te slaan (tenzij u in een grote stad woont, dan is 5.00 of 6.00 uur reëler). Terwijl minder fanatiek Nederland de slaap uit de ogen wrijft, gaan de vrijmarkten van start. Vaak zijn om 10.00 uur de meest begeerde objecten al verkocht, dus sla uw slag! 

10.00 uur 
Tijd voor een kopje koffie. Uiteraard met oranjetompouce. U bent niet de enige: de bakkerij van HEMA bakt voor vandaag ruim tien keer zoveel tompoucen als gewoonlijk. De andere traditionele Koningsdaglekkernij, oranjebitter, kan wellicht beter wachten tot na de lunch. Na de bak koffie is het tijd om naar huis te gaan en de televisie op te zoeken voor het Koningsdagprogramma. 

11.00 uur 
De koning begint stipt om elf uur aan
zijn ronde door Zwolle. Zorg dus voor een mooi plekje voor het televisiescherm. Het is de tweede Koningsdag ‘nieuwe stijl’:
 dat betekent dat er minder ruimte is voor folklore en dat steden zichzelf vooral op een moderne manier presenteren.
 In Zwolle is er daarom ruimte voor hiphop – de stad bracht bekende rappers als Typhoon, Opgezwolle en de Fakkelbrigade voort – die het spits mogen afbijten. Daarnaast vertellen historische figuren iets over de geschiedenis van de Hanzestad
en presenteren sport en industrie zich. De tour eindigt volgens nieuwe traditie met een spetterend feest. 
O, en voor de royaltywatchers: dit jaar zijn in ieder geval twee van de drie prinsesjes er de hele tijd bij. Het is nog niet duidelijk of prinses Alexia op tijd hersteld is van een beenbreuk. Verder zijn prins Constantijn, prinses Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en prins Pieter van Vollenhoven te spotten. Of prinses Beatrix erbij zal zijn, is nog onbekend. 

13.00 uur
De lunch zit in de maag, de koning in de bus: tijd voor de tweede helft van Koningsdag. Omdat de vrijmarkten rond deze tijd zijn leeggeroofd, is het tijd voor culturele genoegens. In vrijwel ieder stads- of dorpscentrum worden ’s middags concerten gegeven – en die variëren van stijlvol klassiek tot drammende beats. Een advies: bekijk op internet het programma van uw stad of dorp, voordat u als Bach-minnaar in een deephouse-festival belandt (of andersom). 

15.00 uur 
De koning is aan het genieten van zijn verjaardag. Tijd om hem officieel te feliciteren, en er is maar één stijlvolle manier om dat te doen: het sturen van een telegram. Deze historische versie van de ansichtkaart wordt alleen nog door de elite van deze wereld gebruikt, en past daarom uitstekend bij deze felicitatie. Het is wel wat prijzig (vanaf €27,00). Een telegram versturen kan via de website Telegram.nl. Het adres van de koning: zijne majesteit de koning Willem-Alexander, Raadhuislaan 22, 2242 CP Wassenaar. 

17.00 uur 
Waar de koning op dit moment mee bezig is, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Ook over wat de koning op zo’n dag eet, wil de Rijksvoorlichtingsdienst niets kwijt. In een interview gaf de koning onlangs wel aan dat er zelden aardappelen en pasta op het menu staan en dat er naar zijn zin iets te veel vis gegeten wordt. Koningin Máxima vulde aan dat het menu in huize Oranje buitengewoon gevarieerd is. De voorgaande generaties Oranje waren in ieder geval dol op asperges. Wilhelmina en Juliana zetten ze vaak op het menu, en bij het afscheidsdiner van Beatrix stonden ze ook op tafel. Het seizoen is begonnen, dus niets belet de koning of u om dit witte goud te verorberen. Wilt u eenvoudig koninklijk eten? Naar verluidt at koningin Juliana het liefst gele rijst met kalfsragout. Eet smakelijk. 

20.00 uur
De koning viert zijn verjaardag verder ‘in huiselijke kring’. Dat is een mooie manier om deze feestelijke dag af te sluiten – maar voor de mensen die graag wat meer spektakel willen is er ook vuurwerk. Dat is de traditionele afsluiting in tal van steden. Rotterdam staat bekend om zijn grootse show, maar ook bijvoorbeeld in Bergen op Zoom, Dordrecht en Heerde gaat een hoop de lucht in. 

Bron: EO Visie | Pieter-Jan Rodenburg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons