Vermiste Jan Baarssen (17) gevonden

Lichaam aangetroffen in Urkervaart

in Geloven

De politie was sinds afgelopen zaterdagmorgen op zoek naar Jan Baarssen uit Urk. Hij was ’s nachts niet thuisgekomen. Zijn familie schakelde toen de politie in. Omdat er aanwijzingen waren dat de jongen op een bootje in de Zuidermeertocht was geweest, werd daar intensief gezocht. Eerst door het duikteam van de brandweer en later door het dregteam van de SOAD.

Naar schatting ruim achthonderd mensen zochten zondag mee naar Jan middels een tweetal burgerzoekacties die op touw werden gezet door 'Zoekactie Urk'. Rond half vier 's middags werd in samenspraak met de coördinatoren van de zoekactie en burgemeester Pieter van Maaren besloten het zoeken te staken. De conclusie na dit burgerinitiatief: ,,Heel Urk is doorzocht. Jan is hier niet.’’

Het kanaal
Dreggers van het Urker SOAD zochten zondag opnieuw het kanaal af. Een dergelijke zoekactie zaterdag leverde niets op. Het dreggen werd voortgezet. 
Maandagavond en nacht werd er opnieuw gezocht in de Urkervaart na de vondst van een schoen in het riet. Rond 01:30 werd het levenloze lichaam van Jan daar aangetroffen. Hij is waarschijnlijk door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf.

Massaal gebeden
In de kerken werd zondag massaal gebeden voor Jan en zijn familie. Dat er zelfs op zondag op Urk massaal werd gezocht is uitzonderlijk voor deze orthodox-kerkelijke gemeente. "Maar als de nood aan de man is dan staan ze er altijd", zegt wijkagent Mark Kobussen. 

De verslagenheid op Urk is groot. Burgemeester Pieter van Maaren schrijft: 'Dank allen die betrokken waren bij de zoektocht naar Jan Baarssen. Urk is en blijft uniek: oog hebben voor elkaar."

Bron: Het Urkerland/Omroep Flevoland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons