"'Troost' is mijn missie"

Gerald Troost over zijn drijfveer om te bemoedigen

in Mediatips

Van jongs af aan zijn muziek en Gerald Troost onafscheidelijk. En ook nu is het nog altijd zijn leven: inmiddels heeft hij zo’n zestien cd’s uitgebracht. Via muziek wil Gerald mensen bij het vaderhart van God brengen.

Als Gerald 4 jaar is, krijgt hij zijn eerste blokfluitles. Het is het begin van een muzikaal leven. Als hij op zijn zeventiende muziekles krijgt van Ralph van Manen, schrijft hij ook zijn eerste liedjes. Eerst over verliefdheid, later ook over de maatschappij, armoede en zijn geloof in God.

Zieker en zieker
Ondanks een groot verlies in zijn jeugd, heeft Gerald altijd een rotsvast vertrouwen in God gehad. Gerald is 14 jaar als er bij zijn jongste broertje een gezwel in zijn hoofd ontdekt wordt: “We hebben veelvuldig gebeden. We kwamen wekelijks bijeen of God dit jonge leven van 5 jaar oud wilde genezen. Maar dat liep anders. Mijn broertje werd zieker en zieker. Na een half jaar was het op en is hij gestorven. 

Hoe gaat een gezin met zo’n enorme teleurstelling om - juist als er zoveel is gebeden? “Ik denk dat het heel veel vragen heeft opgeroepen”, blikt Gerald terug. “Ik ben gevlucht in populair gedrag, barretjes bezoeken, reizen en ik ging achter de dames aan. Natuurlijk, het was heel leuk allemaal. Maar toen ik mijn vrouw Nelinda vijf jaar later ontmoette en ze ernaar vroeg, kwam het verdriet pas echt naar boven.”

"God, hier is het. Meer is het niet."

Troost
Het is onder andere door deze ervaring dat Gerald veel vragen over ‘het lijden’ heeft. Toch heeft dat geen effect op zijn vertrouwen in God. “We leven nu eenmaal in een stuk gebrokenheid, waar lijden, dood en ziekte bij hoort. Het is verschrikkelijk en ik voel die pijn, maar ik mag er ook overheen kijken. Het is niet het allerlaatste, niet het definitieve in het leven. Ik geloof oprecht dat we mijn broertje op een dag weer terugzien.”

Met die troost wil Gerald graag anderen inspireren. Naast mensen staan en ze helpen omhoog te kijken: daar wordt hij enthousiast van. “En dan moet ik erop letten dat het niet om mij draait, maar om de ander. Dat is best lastig, zeker in mijn vak. Maar steeds beter lukt het me om te zeggen: ‘God, hier is het, meer is het niet. U moet het maar leiden.’”

Het geeft Gerald rust, en dat is broodnodig als je anderen wil bemoedigen. “Als je zelf dingen kunt loslaten en andere dingen kunt omarmen in je leven, dan kun je een ander ook beter omarmen en inspireren. ‘Troost’ is niet zomaar een merknaam, het is mijn missie.”

Het hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van Andries op zondag 17 april om 00.00 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons