'Sorry heren'

Vrouwen bieden hun 'excuus' aan

in Geloven

Mannen en vrouwen drijven elkaar regelmatig tot wanhoop. Soms helpt het om 'sorry' te zeggen. Deze keer bieden de dames van de Visie-redactie hun excuus aan voor maar liefst zes minder aantrekkelijke eigenschappen van vrouwen.

Lees meer in het speciale mannennummer van Visie!

1. Sorry dat we geen kaart kunnen lezen
Klopt. De meeste mannen hoeven de stadsplattegrond (wie gebruikt zo’n ding eigenlijk nog?!) niet om te draaien om te kijken of de volgende afslag links of rechts is. Vrouwen wel. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat mensen die goed kunnen navigeren, ruimtelijke gegevens op een andere plek in hun brein opslaan dan mensen die slecht de weg kunnen vinden. Troostvol is dat er gesproken wordt over ‘goede’ en ‘slechte’ navigeerders, in plaats van over mannen en vrouwen. Uit Mexicaans én Londens onderzoek blijkt overigens dat vrouwen wel beter zijn in het onthouden van routes. Hoe dan ook: als mannen net als vrouwen zouden kunnen multitasken, konden ze autorijden en kaartlezen tegelijk!

'Vergaderingen met vrouwen erbij duren juist korter' 

2. Sorry dat we zoveel praten
Oké, we praten misschien wat veel. En we komen ook niet altijd meteen tot de kern. Dat laatste maakt deel uit van een verfijnde strategie, maar het voert te ver deze hier te analyseren. Bovendien zullen mannen na dertig zinnen afhaken. Maar recent onderzoek wijst uit dat vrouwen helemaal niet zo veel meer praten dan mannen. Zo schreef de Volkskrant in 2007 over een onderzoek waaruit blijkt dat zowel mannen als vrouwen zo’n zestienduizend woorden per dag gebruiken. Dat staat in schril contrast met wat neuropsychiater Louann Brizendine in haar boek The Female Brain schrijft, namelijk dat vrouwen twintigduizend en mannen zevenduizend woorden per dag gebruiken. Opvallend is dat deze passage in de tweede druk van haar boek niet meer is terug te vinden.

Uit nog recenter onderzoek (2014) blijkt dat vrouwen alleen meer praten dan mannen als ze zich in een klein gezelschap bevinden. Vrouwen praten ongeveer 62 procent meer dan mannen als ze samenwerken in kleine groepen. Als er wordt samengewerkt in een gezelschap dat groter is dan zes personen, nemen mannen juist iets vaker het woord. En misschien is dát wel de reden dat vergaderingen met vrouwen erbij korter duren dan vergaderingen met alleen maar mannen. Dus in plaats van een excuus, is een kleine tip meer op z’n plaats: zorg voor een paar vrouwen bij die kerkenraadsvergaderingen. Dan weet je zeker dat je voor middernacht op bed ligt! 
(maar je bent nu waarschijnlijk al afgehaakt...)

3. Sorry dat we de lampjes op het dashboard nooit zien
Maar we zien toevallig wel wanneer er gestofzuigd moet worden, wanneer de wasmand te vol is, wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit, wanneer de vaatwasser klaar is, wanneer de kinderen moe zijn, wanneer er boodschappen gedaan moeten worden, wanneer de buurvrouw een pannetje soep nodig heeft, wanneer jij moe uit je werk komt… Nou, dat allemaal. Daar komt bij: uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de automobilisten niet weet wat de lampjes betekenen. Vijfentwintig procent rijdt gewoon door met een brandend waarschuwingslampje. Dan kun je ‘m maar beter helemaal niet zien, toch? 

4. Sorry dat we altijd eerst nog naar de wc moeten voordat we weg kunnen
We geven het toe, als vrouwen roepen: ‘Ik kom er zo aan!’ betekent dit dat ze hun make-up nog moeten doen, de oppas wat laatste instructies willen geven, de kussens op de bank recht willen leggen én even naar de wc moeten. Niets moeilijks aan, kwestie van wennen. Mannen kunnen beter sorry zeggen voor het feit dat ze dit nu nog steeds niet weten. 

Zorg dat je mee kunt praten!
Moeten we ook nog ons excuus aanbieden voor het feit dat we altijd kritiek hebben als jullie iets in het huishouden doen? Of voor het voortdurend kopen van nieuwe schoenen? Prima. We gaan volgende week in Visie nog heel even door met het aanbieden van excuses. In dat nummer werpen we een onthullende blik in de mannenbladen en vertellen we met welke cadeaus je hém een plezier doet. Trouwens, als hij er onverhoopt niets aan vindt, zegt hij het toch niet. Zorg dat je er volgende week over mee kunt praten en bestel hier het proefexemplaar van deze bijzondere editie van Visie. 


Tekst: Mirjam Hollebrandse 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons