PKN neemt afstand van Jodenhaat Maarten Luther

Verklaring wordt voorgelezen tijdens studiemiddag in Utrecht

in Christelijk Nieuws

De Protestantse Kerk (PKN) neemt voor het eerst officieel afstand van de uitspraken van Maarten Luther over Joden. Dat meldde het kerkgenootschap op zijn website. De verklaring wordt vandaag voorgelezen tijdens een studiemiddag in Utrecht.

Oproep
De verklaring is een reactie op een oproep van twee orthodoxe rabbijnen en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in dagblad Trouw, in juni 2015. Zij riepen Nederlandse kerken op om tijdens de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017 ook stil te staan bij de Jodenhaat van Luther en hoopten dat de Protestantse Kerk hier nadrukkelijk afstand van zou nemen.

Jodenhaat
In het boek ‘Over de joden en hun leugens’ betoogde Maarten Luther onder meer dat synagogen in brand moesten worden gestoken. “Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen”, schreef hij in 1542.

Studiemiddag
In de aanloop naar de herdenking van 500 jaar protestantisme vindt vanmiddag een studiemiddag plaats rond het thema ‘Luther, het protestantisme en de joden’. Op deze studiemiddag wordt inzicht gegeven in deze diverse verklaringen en worden deze in context geplaatst. Daarbij wordt gekeken naar wat de Protestantse Kerk op dit terrein heeft gedaan en kan doen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons