Philadelphia coacht vrouwen door de overgang

Christelijke zorginstelling biedt persoonlijk coachingspakket

in Christelijk Nieuws

Opvliegers, futloosheid, slapeloosheid, onzekerheid en stemmingswisselingen. Het zijn veelgehoorde klachten van vrouwen die in de overgang zitten. De christelijke zorginstelling Philadelphia biedt vrouwelijke werknemers daarom een persoonlijk coachingspakket aan.

Ongeveer 86 procent van de medewerkers van Philadelphia is vrouw, van wie bijna de helft in de overgangsleeftijd – 45 tot 55 jaar – zit. "Voor hen valt het niet altijd mee om met aandacht en plezier te werken", zegt Greet Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Philadelphia. "Maar ze wachten lang met ziekmelden of onderdrukken de eerste signalen van ziekte. Op een gegeven moment is dat niet meer houdbaar en door het ‘opsparen’ blijven ze vervolgens langer ziek. Bovendien: wij zijn een christelijke organisatie en werken vanuit onze opdracht om er voor de ander te zijn. Dat geldt niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor onze medewerkers.”

Taboe
Volgens Prins is het voor vrouwen belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. "Vrouwen zullen niet snel zeggen: ‘Let maar even niet op mij, ik ben een beetje chagrijnig.’ En wanneer een vrouw tussen allemaal mannen ineens opvliegers krijgt, vallen er ongemakkelijke stiltes. Het is iets typisch vrouwelijks, waarover ze niet graag praten in een werkomgeving. Jammer, want het onderwerp is niet iets om je voor te schamen. Als je het bespreekbaar maakt, neem je de klachten niet weg, maar je kunt wel kijken hoe je er op een goede manier mee kunt omgaan, zodat je beter in je vel zit.”

Privézaak?
“Jazeker. Tegelijk werk je samen met anderen en kan het betekenen dat niet alleen jij, maar ook je collega of de cliënt met wie je werkt, merkt dat het niet zo lekker gaat of dat je een beetje bonkig bent. Dat kun je negeren, maar je kunt er ook voor kiezen om het op een respectvolle manier bespreekbaar te maken.”

Beter in balans
Het persoonlijke coachingspakket werd samengesteld in samenwerking met ProudWoman. Het is een totaalprogramma dat vrouwen helpt zowel fysiek als mentaal beter in balans te blijven. "Samen met een overgangsconsulent of trainer kijk je naar je lichamelijke en psychische klachten, maar ook naar je beweeg- en eetpatroon", zegt Prins. "Je krijgt daarbij advies en oefeningen op maat. Daarnaast krijgen de vrouwen die meedoen een aantal vragenlijsten voorgelegd, die we gebruiken voor verder onderzoek naar vrouwen in de overgang. Onder andere naar het terugdringen van het ziekteverzuim. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons