Paus schrijft brief aan veroordeelde theoloog Küng

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft in een brief aan de afgezette rooms-katholieke theoloog Hans Küng (88) voorgesteld om de discussie over de pauselijke onfeilbaarheid opnieuw te voeren in het licht van de Heilige Schrift en de traditie van de kerk. Dat meldde Vaticaanwatcher Hendro Munsterman donderdag in het Nederlands Dagblad.

De brief van paus Franciscus is een reactie op Küngs “urgente” oproep van 9 maart om “een onpartijdige discussie over de onfeilbaarheid van paus en bisschoppen toe te staan”.

Onfeilbaarheid
De onfeilbaarheid van de paus in zaken van geloof en zeden werd tijdens het Eerste Vaticaanse Concilie (1870) als dogma afgekondigd. In zijn boek ”Onfeilbaar?” zette Küng uiteen hoe een onfeilbaar pauselijk ambt strijdt met de Schrift en de ontwikkeling van de kerkgeschiedenis.

Veroordeeld
Hans Küng werd in 1979 vanwege zijn omstreden opvattingen het recht ontnomen katholieke theologie te doceren. Hij is één van de felste criticasters van het pauselijk leergezag binnen de katholieke wereld.

'Uiterst waarderend'
Volgens de verklaring van Küng, die in het Duitse Tübingen doceerde, toonde de paus zich ‘uiterst waarderend’ over Küngs overwegingen. Volgens Küng moet ‘deze nieuwe ruimte’ nu door theologen benut worden.

Bron: Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons