Oud, maar niet afgeschreven

Je blijft waardevol

Veel mensen ontlenen het gevoel van eigenwaarde aan het werk dat zij doen. Ook onder hen zijn er velen die uitkijken naar het moment dat ze met pensioen kunnen gaan. Wat gebeurt er met dat gevoel van eigenwaarde wanneer er niet meer gewerkt hoeft te worden?

Het valt me op dat er veel mensen zeggen: ‘Ik moet nog tien, twintig, dertig jaar…’ en dan doelen ze op het feit dat ze nog zoveel jaar ‘moeten’ werken voordat ze met pensioen kunnen. Het lijkt wel alsof ze denken dat het leven dan pas echt begint, omdat je dan niets meer moet.

Spreek ik mensen die inmiddels met pensioen zijn, dan lijkt het wel alsof zij juist het gevoel hebben dat zij niet meer in de maatschappij meetellen omdat ze met werken gestopt zijn. En dat terwijl er in de Bijbel zoveel voorbeelden van mensen staan die nog tot hoge leeftijd heel actief waren voor God. Denk bijvoorbeeld aan Mozes, die pas met ‘zijn bediening’ begon toen hij 80 jaar oud was…

Hoe kun je leuk oud zijn (of worden)?

1 Elke fase is waardevol voor God

God heeft verschillende fases in het leven bedacht. Voor Hem is je kindertijd net zo belangrijk als je tienertijd, je volwassentijd of je seniorentijd. Het is dan ook aan ons om de verschillende fases van het leven te waarderen zoals ze zijn. Je hoeft niet alles nu te doen en je hoeft ook niet alles uit te stellen tot ‘als ik dan maar eenmaal…, dan…’. Nú is belangrijk, want je leeft nu. Je verleden is geweest en vandaag weet je niet of je morgen nog leeft. Dat is niet pessimistisch bedoeld, maar juist optimistisch: je mag dus gewoon van deze dag en van de fase waar je nu in zit genieten. Met alle voordelen en nadelen die er aan elke fase in je leven kleven.

  • Wat is er niet zo leuk aan de fase waarin je nu zit? En wat is er juist geweldig aan? Geniet je genoeg van deze mooie dingen/momenten? Wat zou je kunnen en willen meegeven aan mensen die nu in een andere fase zitten?

2 Nooit te oud om te leren

Het kan zijn dat je hart oud is en al je lichaamsfuncties beginnen af te takelen. Door een leergierige houding te hebben, kun je nog steeds ‘jong  van hart’ zijn. Degenen die tot op hoge leeftijd bereid zijn om te leren, zullen zich het meest onderdeel van de maatschappij blijven voelen. Leren geeft groei. Wanneer je groeit, voel je je jong en actief.

God heeft altijd een taak voor ons. Totdat je je laatste adem uitblaast heeft Hij werk voor jou om te doen: Zijn belangrijkste gebod is liefhebben en liefhebben kun je tot je laatste minuut! God vindt leeftijd niet belangrijk, Hij vindt het vooral belangrijk dat je op Hem afgestemd blijft en gewoon trouw doet wat jij elke dag (voor Hem) kunt doen. En wat is er mooier dan dat jij, op oudere leeftijd, de wijsheid die je gekregen hebt weer door mag geven? Wanneer jij een leergierige houding hebt en in de jongere generatie geïnteresseerd bent en blijft, dan zullen zij ook graag van jou willen leren en naar je willen luisteren.

  • Wat heb jij geleerd dat je graag aan anderen wilt doorgeven? Op welke manier zou je dat kunnen doen? Welke taken heeft God in deze levensfase op je bord gelegd? In hoeverre ben je hier tevreden mee of verlang jij nog naar ‘die goeie oude tijd’?

3 Geniet en wees dankbaar

Je kunt klagen. Je kunt zeuren. Je kunt roddelen. Je kunt achter de geraniums gaat zitten en doen alsof je al bijna dood bent… Maar je kunt er ook voor kiezen om tot op hoge leeftijd actief mee te blijven doen – op jouw manier en in jouw tempo. Er is zoveel nood. De wereld snakt naar liefde. En als je meer tijd hebt, dan kun je ook met meer aandacht mensen liefhebben. Geniet van elke dag die God je geeft en leef vanuit dankbaarheid. Mensen zullen als vanzelf naar je toe trekken, omdat ze zien dat jij liefde hebt om uit te delen. Mijn oma zei op 95-jarige leeftijd nog: ‘Kind, ik leer elke dag nog!’. Ze was dankbaar voor het kleine wat ze nog kon, al werd dat steeds minder. En wie er dan ook langskwam, hij of zij kreeg altijd iets lekkers en een vriendelijk woord. Ze was oud, maar ze deed nog volop mee in het leven!

  • Waar geniet je van? Waar ben je dankbaar voor? Op welke manier kun jij de mensen om je heen liefhebben? Voor wie zou je kunnen bidden? Wie heeft jouw tijd en aandacht en jouw vriendelijke woorden nodig?

 

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons