Nieuwe app maakt vluchtelingen wegwijs in Europa

"We willen liefde laten blijken en vluchtelingen helpen zo goed mogelijk te integreren”

in Mediatips

Agape Europe lanceerde woensdag de nieuwe mobiele applicatie Love-Europe. Deze app is speciaal ontwikkeld voor vluchtelingen en geeft praktische informatie over het land waarin ze zich bevinden. “Zo willen we een brug slaan tussen een vluchteling en een Europeaan.”

Contact met omgeving
Initiatiefnemer Jan-Willem Bosman van Agape Europe: “Deze gratis app helpt vluchtelingen met heel praktische informatie, vanaf het moment dat ze Europa binnenkomen tot het moment dat ze op hun plaats van bestemming komen. Denk aan informatie over opvangplekken, wifi-punten, artsen, ziekenhuizen, stations en winkels. Daarnaast bevat de applicatie in verschillende talen uitleg over de cultuur en mentaliteit van alle landen in Europa. We hopen dat vluchtelingen met deze app contact kunnen leggen met mensen in hun omgeving.”

Zorg voor broers en zussen
Het idee ontstond toen Bosman met een Syrische man sprak, over wat er in zijn land gebeurde en hoe moeilijk dit voor hem was. "De foto’s die hij liet zien van zijn gebombardeerde huis en zijn ouders die op straat leefden, raakten me enorm. Toen ik vroeg wat ik voor hem kon doen, zei hij: ‘Zorg alsjeblieft voor mijn broers en zussen die naar jullie continent komen en laat hen zien dat er liefde is in deze wereld.’ Ik dacht: Bij Agape Europe hebben we verstand van technologie én we hebben een netwerk in Europa. Laten we proberen die twee dingen bij elkaar te brengen. Elke vluchteling komt met een mobiele telefoon Europa binnen. We kunnen hen dus heel praktisch helpen door nuttige informatie te geven via een app.”

'Geen christelijke app'
Hoewel Agape Europe een christelijke organisatie is, is Love-Europe geen christelijke app. "Maar hij is wel gemaakt door christenen", zegt Bosman. "Uiteraard zijn wij vanuit de Bron van liefde gemotiveerd. Nederland is van oorsprong een christelijk land, dus we zullen zeker linkjes leggen naar het geloof en vluchtelingen helpen het christelijk geloof te begrijpen. Maar we willen niet dat het voelt als een evangelisatie-app". De naam, Love Europe, kun je lezen als: With love from Europe. "We willen heel concreet liefde aan vluchtelingen laten blijken en hen helpen zo goed mogelijk te integreren.” 

De app is gratis te downloaden vanuit iTunes en Google Play.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons