Nepal schrapt kerstvakantie van nationale kalender

Christenen in Nepal voelen zich achteruit gezet

in Christelijk Nieuws

Nepal heeft de kerstvakantie van de kalender geschrapt, om het groeiende aantal feestdagen in het land een halt te roepen. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Nepalese christenen voelen zich achteruit gezet.

Kerst in Nepal
Hoewel Kerst in Nepal nog maar acht jaar als nationale feestdag wordt erkend, werd de stap deze week teruggedraaid door de regering. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken loopt het de spuigaten uit met feestdagen. “Met deze stap proberen we christenen niet dwars te zitten", zegt minister Shakti Basnet. "Christelijke ambtenaren mogen met Kerst verlof blijven opnemen."

Discussie
De Nationale Federatie van Christenen (FNCN) vindt het een zwak argument. “De regering erkent 83 hoogtijdagen van hindoes en andere gemeenschappen, maar niet één christelijke feestdag”, werpt FNCN-secretaris Gahatraj tegen. “Bovendien werken christenen niet alleen voor de overheid. Als kerstmis geen nationale feestdag is, kunnen veel werknemers in het bedrijfsleven geen Kerst vieren.”

Protest
Maandag overhandigde een delegatie van christelijke leiders een petitie aan premier Sharma Oli en de minister van Binnenlandse Zaken. De oproep heeft bijval gekregen van de Interreligieuze Raad van Nepal en andere religieuze groeperingen. “Als de regering niet naar ons wil luisteren, zullen we in het hele land protestacties houden”, waarschuwde Gahatraj.

Bron: Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons