'Ik bid dat deze moeder haar tweeling mag behouden'

Blog van Arjan Lock vanuit Ethiopië

EO-presentator en directeur Arjan Lock reist voor een reportageserie af naar het door hongersnood geteisterde Ethiopië. Het bezoek is de start van een campagne waarmee EO Metterdaad het hopeloze en voor miljoenen mensen levensbedreigende voedselprobleem wil aankaarten.

In de kale ruimte van het kliniekje zit een jonge vrouw op de grond. Naast haar staat een meisje van een jaar of vier. De vrouw heeft een baby aan haar borst die met alle macht probeert te drinken. In haar andere arm ligt een jongetje, vel over been. Ik zie het in éen oogopslag: dit zijn akelige gevolgen van de honger.

Het contrast met wat we vlak daarvoor hebben gezien is groot. De mensen hier in het zuiden van Ethiopie zijn uitgelaten blij. Want voor het eerst in maanden is het deze week gaan regenen. Met bakken valt het uit de hemel en overal onderweg zien we kinderen in modderige stroompjes spelen.  Het beeld dat ik had, was dat van stoffige, dorre en kale akkers. Maar dat verandert met de dag in een groen, vruchtbaar ogend landschap. 

Maar als we doorvragen merken we de voorzichtigheid bij de boeren. Want hoe vaak zijn ze de afgelopen jaren al niet teleurgesteld geraakt als opnieuw de oogsten mislukten. Ook toen kwam de regen, maar binnen de kortste keren verschroeide de zon alles dat met hoge verwachting gezaaid was.

Maar wat kan je anders dan opnieuw beginnen en wéér je landje omploegen. Steeds vaker moet dat met de hand. Want veel ossen hebben de droogte niet overleefd of zijn net op tijd verkocht om niet al te zeer tot last te zijn van de straatarme gezinnen. Ook nu komen de regens onverwacht en anders dan anders. Het heeft alles te maken met El Nino. Daardoor kampen delen van Afrika met forse overstromingen, terwijl andere delen zuchten onder de droogte.

Op het zinken dak van het kliniekje suist de regen. Binnen hoor ik het verhaal van een radeloze moeder die zich schuldig voelt over haar zieke kinderen. Ze vertelt zachtjes hoe ze honger had toen ze zwanger was en ze nu nauwelijks moedermelk heeft om haar tweeling aan te laten sterken. 

De regen helpt haar nu niet meer en over de toekomst durft ze niet te denken. En toch mag het daar niet bij blijven. Ik bid dat de regen mild en overvloedig blijft vallen en dat deze moeder haar tweeling mag behouden. 

De komende dagen vertrekken we naar het noorden. 

Lees hier de tweede blog van Arjan Lock vanuit Ethiopië.

Arjan Lock maakt tijdens zijn bezoek (23 april tot 1 mei) aan de getroffen regio een reportageserie voor EO Metterdaad. De vier tv-uitzendingen staan wekelijks gepland vanaf 12 mei. Al tijdens zijn bezoek zal hij verslag doen van zijn ervaringen hier, op EO Geloven.

Bijdragen aan de actie kan via EO METTERDAAD, IBAN NL88INGB0000300300 ovv Ethiopie. 
Meer informatie: EO Metterdaad
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons