Hoe help je iemand die het zwaar heeft?

5 tips om écht van waarde te zijn

in Geloven

Gezondheidsproblemen, echtscheiding, rouw: we kennen allemaal wel voorbeelden van mensen in onze omgeving die door een moeilijke tijd gaan. Hoe kun je als christen juist dan van toegevoegde waarde zijn?

1.    Bid met elkaar
Als ik hoor welke worsteling iemand meemaakt, weet ik soms niet goed wat ik moet zeggen om de ander te troosten. “Ik bid voor je”, zeg ik dan meestal. Goed bedoeld natuurlijk, maar waarom niet gelijk spijkers met koppen slaan en samen in gebed gaan? Je zult zien dat hij/zij daar een positieve boost van krijgt!

2.    Wees stil en luister
“Oh ja, dat heeft die en die ook meegemaakt” of “Heb je dat al geprobeerd?” Het is soms zó verleidelijk om iemand middenin een verhaal te onderbreken. Niet doen! Laat diegene rustig zijn/haar verhaal doen en laat merken dat je écht luistert.

3.    Bied praktische hulp
“Laat je het weten als ik iets kan doen?” Grote kans dat je op dit aanbod niets terug hoort, want hulp vragen doen de meeste mensen niet zo snel. Doe daarom een gericht aanbod. Pas een paar uurtjes op de kinderen, kook een lekkere maaltijd of verzin iets anders om de ander even praktisch van dienst te zijn. 

 4.    Laat weten dat je aan hem/haar denkt
Niets is zo fijn als te weten dat je er niet alleen voor staat. Koop een mooie kaart met bemoedigende woorden of Bijbeltekst, stuur af en toe een Whatsapp-berichtje om te vragen hoe het gaat: je zult zien dat kleine gebaren van grote waarde kunnen zijn!

5.    Blijf jezelf
Als iemand in moeilijkheden zit, heb ik nog wel eens de neiging om mijn eigen worstelingen als ‘niet belangrijk’ af te doen. “Dat moet je niet doen”, zei één van de vrouwen in mijn omgeving die met een zware gezinssituatie kampt. “Jouw problemen mogen er net zo goed zijn. Iedereen krijgt zijn kruis naar kracht.” Vertel dus eerlijk hoe het met je gaat als dat wordt gevraagd.

Auteur: Janet Freriks

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons