Het Oekraïne-Referendum

Stemadviezen uit christelijke hoek

in Christelijk Nieuws

Op 6 april is het zover: op deze dag wordt het Oekraïne-referendum gehouden. Weet jij al wat je gaat stemmen? Welke stemadviezen worden er vanuit christelijke kring gegeven?

In het referendum kun je aangeven of je voor of tegen het samenwerkingsverdrag met Oekraïne bent. In dit verdrag worden afspraken gemaakt om handelsbelemmeringen op te heffen. Ook zijn er onder andere bepalingen opgenomen over veiligheid, defensie en over het terugdringen van corruptie.

Door middel van het referendum kunnen Nederlanders over dit verdrag advies geven. De uitslag is niet bindend, de regering mag dus zelf beslissen of het verdrag door Nederland ondertekend wordt.

Voorstanders
Het CDA ziet in het associatieverdrag een belangrijk middel om de handel te stimuleren.  Volgens deze partij biedt samenwerking met Oekraïne ook kansen om aan de politieke stabiliteit en rechtsorde in Oekraïne bij te dragen.

De ChristenUnie is ook voorstander van samenwerking met Oekraïne. Deze partij is er overigens op tegen dat dit land tot de Europese Unie toetreedt. Omdat hierover geen afspraken gemaakt zijn, heeft de CU geen bezwaar tegen dit verdrag.

De SGP stemde ook voor dit verdrag omdat Nederland er voordeel van heeft wanneer handelsbeperkingen weggenomen worden. De SGP ziet ook niets in een lidmaatschap van de EU. Dit verdrag biedt daar volgens de SGP feitelijk geen aanknopingspunten voor.

Welpeil is een actiecomité van een aantal christenen die voor het associatieverdrag zijn. Naast het voordeel van vrije handel, menen zij dat de vrijheid van godsdienst met het associatieverdrag het beste geborgd is.

Negatieve stemadviezen
Er zijn weinig openlijke tegenstanders van het verdrag te vinden die een christelijke achtergrond hebben. In februari publiceerde het Reformatorisch Dagblad een artikel van Paul Bahlman, die tegen de bedoelde samenwerking met Oekraïne is. De Oekraïense economie steunt het meest op handel met Rusland. Mocht het verdrag tot een Russische boycot leiden, zal de economie van Oekraïne volgens Bahlman een enorme klap oplopen. Ook verwacht hij dan negatieve effecten voor Nederland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons