“Het had ook mij kunnen overkomen”

Mensenhandel: De snelst groeiende vorm van misdaad in de 21ste eeuw wereldwijd. Ook in Nederland.

Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 27 miljoen slaven. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. Mensenhandel is illegale handel van mensen met als voornaamste doel gedwongen arbeid en seksuele uitbuiting. Het is de snelst groeiende vorm van misdaad in de 21ste eeuw wereldwijd. Ook in Nederland.

Vaak worden slachtoffers van slavernij gekidnapt of zelfs verkocht door wanhopige familieleden om te kunnen overleven. Naarmate de vraag toeneemt, daalt de leeftijd van de slachtoffers: De gemiddelde leeftijd is 12 jaar.

27 miljoen slaven
In Amsterdam spreken we met Dorien Lew. Als directeur werkt ze nu een jaar voor de Nederlandse vestiging van de internationale organisatie A21. We vragen Dorien naar mensenhandel in ons eigen land – en ook naar de enorme grootte van het probleem. Waar moet je beginnen?

"Elke 30 seconden wordt iemand op de wereld gedwongen tot moderne slavernij"

“Wereldwijd zijn er 27 miljoen slaven. Een enorm aantal. En helaas wordt 99% van de slachtoffers nooit gered. Het raakt me want ik had het ook kunnen zijn”, aldus Dorien. “Het zijn mensen, zoals jij en ik. Wat als het mijn broer of zus zou zijn? Daar moet je echt niet aan denken. Het aantal is overweldigend maar daar moet je niet in blijven hangen. We moeten ergens beginnen. Ieder leven telt. Stel dat ik de komende tien jaar elk jaar één mens kan helpen dan is dat fantastisch. Die 10 hebben evenveel waarde als 100 of 1000.” 

Verschil maken 
Dorien is al christen en ziet het helpen van mensen dan ook als een belangrijk onderdeel van haar geloof. “Ik geloof dat ik hier op de aarde ben om een verschil te maken. Ik ben hier niet om alleen geld te verdienen, maar om bij te dragen aan de levens van anderen. Het is not done om je ogen te sluiten voor deze misstanden. We zijn niet alleen op aarde om God beter te leren kennen maar om Zijn handen en voeten te zijn; om mensen te helpen. Daarom doe ik dit."

Kroepoek bakken in Nederland
Gedwongen arbeid vindt in Nederland veelal plaats in de huishouding, tuinbouw en transport. Seksuele uitbuiting komt voornamelijk voor in de seksindustrie. Exacte cijfers zijn er niet omdat het vaak onzichtbaar is. “In Nederland gebeurt heel erg veel achter gesloten deuren. Dat is lastig te meten”, aldus Dorien.

"99% van de slachtoffers wordt nooit gered"

Hoewel veel in het verborgene gebeurt, is het zeker dat mensenhandel niet alleen in de grote steden plaatsvindt. Dorien: “Het gebeurt overal. Van Friesland tot Limburg worden mensen uitgebuit in de tuinbouw en huishouding. Er zijn ook mensen die vanuit China worden verhandeld. Deze moeten dan jarenlang op een zolder in Nederland kroepoek bakken voor de Chinese horeca in ons land. In de Rotterdamse haven zijn er veel Filipijnen die in de visserij werken onder hele slechte omstandigheden. Ook behoren au pairs tot de slachtoffers en in het hele land worden mensen uitgebuit in de seksindustrie. Handelaren kunnen hier ook gemakkelijk hun gang gaan. Dat zie je nu bijvoorbeeld bij vluchtelingen. Handelaren staan letterlijk bij hekken van vluchtelingencentra staan te ‘recruiten’. Veel mensen zijn wanhopig en daar spelen zij op in”.

"We zijn Gods handen en voeten op deze aarde"

Droom
"Natuurlijk is mijn werk soms ook eentonig, als ik bijvoorbeeld administratie doe dan is het voor mij wel eens een uitdaging om het grote plaatje te zien. Maar stel dat er aan het eind van 2016 zoveel bewustwording is in Nederland, dat daardoor mensenhandel wordt herkend en mensen letterlijk worden gered, dan maakt het niet uit hoeveel data ik heb moeten invoeren. Mijn droom is dat elke Nederlander weet wat mensenhandel is en dat we dit samen zullen stoppen", aldus Dorien.

A21
Hoewel de aantallen enorm zijn, gelooft A21 dat deze generatie onrecht en uitbuiting in de 21ste eeuw wereldwijd kan afschaffen. A21 werkt daarvoor intensief samen met politie, ministeries en lokale organisaties. Op deze manier voorzien zij elkaar van bruikbare informatie van een wereld die zich afspeelt in het verborgene. 

Ook jij kan meehelpen om mensenhandel een halt toe te roepen: Maak een melding bij Stichting CoMensha of neem contact op met de politie als je vermoedens hebt van mensenhandel, dwang of uitbuiting.

Bekijk het verhaal van Anna - A21

Klik hier voor meer informatie en hoe je het werk van A21 kan ondersteunen. 


Tekst: Nathalie van 't Slot

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons