Het geheim van de vrouw

Blog van Timzingt

Het geheim van de vrouw. EO Visie is er deze week ook aan gewijd. Zeker op het christelijk erf is een herwaardering van het vrouwelijke flink op zijn plaats. De afgelopen eeuwen zijn we er toch maar mooi in geslaagd haar met bedekte hoofde, zonder vele vlechtingen des haars monddood te maken.

De hoogst haalbare christelijke vrouwelijke functie was jarenlang hoofd koffieschenken en coördinatie van het kinderwerk, waarbij de geestelijke verantwoordelijkheid wel bij een man behoorde te liggen.


Allemaal onrecht: we hebben vrouwen meer dan nodig. Zij hebben namelijk een geheim. Een goed bewaard geheim, blijkt uit de boektitels als 'De fascinerende vrouw' (ooit hoorde ik iemand dat uitspreken als ‘de vaccinerende vrouw’... prikkelend!) en 'De verborgen kracht van de vrouw'. Daar tegenover staan boeken over de man met titels als 'De man, een onbegrepen wezen'. Het is duidelijk: vrouwen hebben een geheim en mannen een probleem. 

En dat blijkt ook in de praktijk, want mannen worden links en rechts ingehaald door vrouwen: vrouwen zijn betere studenten, betere leidinggevenden, betere luisteraars – en dus betere spreeksters – en betere opvoeders. Zij weten ook alles beter. Het is een kwestie van tijd voordat het merendeel van onze ministers, professoren en ja, ook onze fulltime voorgangers, vrouw is. Gewoon omdat zij een geheim hebben. Wil je succes hebben, dan moet je vrouw zijn. 

Ik probeer haar dus wanhopig te imiteren om op die manier mijn vrouwelijke kant
en dus haar geheim te ontdekken. Ik werk parttime en heb stress- en schuldgevoelens door de combinatie werk en zorg.
Ik vergelijk me continue met anderen en dwing mezelf mij elke maand minimaal één week chagrijnig en geprikkeld te voelen. Ik woel zo vaak door mijn haar, totdat ik een bad hair day heb en drink me suf aan verse muntthee. Maar
 het helpt allemaal niet! Ik word geen betere man, laat staan een
betere vrouw. In mijn afgetrapte  joggingbroek met een neppressolapafrappiato zocht ik mijn lief op. ‘Wat is er mis met mij? Waarom lukt het niet? Wat is jouw geheim?’ Ze glimlachte geheimzinnig: ‘Zeg
 ik niet.’ Ik schiet vol. ‘Ben jij nou een vent?!’ reageert ze.
Dat is precies het 
probleem.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons