Christenen en moslims Zweden in actie voor vluchtelingen

in Christelijk Nieuws

In Zweden hebben christenen en moslims de handen ineen geslagen voor de opvang van vluchtelingen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad, op basis van berichtgeving van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De Katarina Kerk en de Zayed bin Sultan Al Nahyan moskee in Stockholm bieden vluchtelingen gezamenlijk onderdak.

Toevlucht
Het collectief biedt inmiddels hulp aan eenderde van alle vluchtelingen die Stockholm aandoen. Vluchtelingen krijgen eten en drinken in de moskee. Daar kunnen ze zich ook wassen. In de Katarina kerk krijgen ze een slaapplaats. Volgens Olle Carlsson, vicaris van de Katarina kerk, is de moskee van Stockholm een logische partner. “Ze zijn professioneel, kennen de talen en begrijpen de cultuur van de vluchtelingen.”

Kritiek
“Sommigen binnen de christelijke gemeenschap vinden dat we te toegefelijk zijn", zegt Carlsson. "Maar Jezus zegt dat we ‘de laatsten moeten zijn’. Het gaat hier niet om prestige.” Volgens de vicaris kan de kerk een belangrijke rol vervullen bij de integratie van vluchtelingen in de Zweedse samenleving.

Open armen
Mohammad (27) is een van de Iraakse vluchtelingen die door de kerk werd opgevangen. Het was voor deze moslim de eerste keer in zijn leven dat hij een stap binnen een kerk zette. “We werden als koningen behandeld in de kerk. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven echt menselijk. Het waren echt goede mensen”, aldus Mohammad.

Bron: UNHCR

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons