Christelijke opinie

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

‘Schiet mij maar lek!’ schreef de tv-recensent van De Telegraaf naar aanleiding van het nieuwe EO-opinieprogramma 'De tafel van Tijs'. In onze uitzending van vorige week betoogde een van de vaste panelleden, cultuurtheoloog Frank Bosman, dat het te gemakkelijk is om te zeggen dat de moord op oud-minister Els Borst niets met het christendom te maken heeft.

Telegraaf-recensent Marcel Peereboom Voller schreef daarop: ‘Het christelijke opinieprogramma 'De tafel van Tijs' eist de moord op Els Borst op als een “christelijke aanslag”. Schiet mij maar lek.’ Ook de recensent van NRC Handelsblad, Hans Beerekamp, kon niet veel met het standpunt van Bosman. ‘Het lijkt me eerder iets om niet teveel over te zeggen, als je tegenstander bent van het euthanasiebeleid van Borst.’

Als je aan een nieuw programma begint, is het altijd heel lastig om in te schatten wat kijkers ervan zullen vinden. Maar dit had ik wel aan zien komen: kijkers zullen af en toe verbaasd zijn over de standpunten van onze vaste panelleden, die allen christen zijn.

De reden daarvoor laat zich raden: christenen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommigen zullen bij een kwestie als de moord op Els Borst zeggen: ‘Je moet het helemaal niet hebben over de vraag of die aanslag christelijk geinspireerd was! Dat is slechte reclame voor het Evangelie!’ Je kunt ook zeggen: ‘Als je aanslagen als die in Brussel toeschrijft aan de islam, moet je juist op een moment als dit ook eerlijk en kritisch naar jezelf durven zijn.’

Ik vind het interessant dat christenen vanuit een min of meer vergelijkbare levensovertuiging tot heel verschillende standpunten kunnen komen. De Heer heeft kostgangers in alle soorten en maten!

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons