'Christelijke hulpverleners lieten me hun hart zien'

Pastores, psychologen en theologen in gesprek over psychologie en geloof

in Geloven

Moet je psychologie en geloof van elkaar scheiden? Of kunnen ze juist heel goed samen? Het debat over de verhouding van psyche en geloof in hulpverlening en pastoraat vlamt regelmatig op, maar lijkt meestal te verzanden in een onvruchtbare loopgravenoorlog. Op 14 april willen pastores én hulpverleners, psychologen én theologen samen verder komen tijdens het congres 'Psyche & Geloof'.

Tijdens het congres gaan psychologen, psychotherapeuten, theologen en pastores met soms zeer uiteenlopende opvattingen over de verhouding psyche en geloof met elkaar in gesprek. Er wordt toegewerkt naar een aantal concrete gezamenlijke vertrekpunten.

Scheiden
Waar de één er heilig van overtuigd is dat geloof en psychologie samen kunnen en moeten, vindt de ander dat het beter is om ze van elkaar te scheiden. Het Nederlands Dagblad brengt in aanloop naar het congres verschillende visies ter sprake. Henk Stulp, GZ-Psycholoog en docent Social Work, vertelt in het Nederlands Dagblad dat er een groot verschil is in doelstelling. 'De doelstelling van Psychotherapeutische praktijken is herstel van functioneren en welbevinden. Pastorale praktijken hebben als doelstelling het begeleiden van een mens in z'n zoektocht naar en omgang met God.'

Gemeenschappelijke grond
Bart Gooijer, psycholoog, vertelt in het ND dat psychologie en geloof juist prima samen gaan. 'De helpende relatie en de houding van de helper lijken me fundamenteel voor elke begeleidingsrelatie - en daarmee dé 'gemeenschappelijke grond' voor psycholoog, psychiater, pastor en andere disciplines.'

Concreet
In aanloop naar het congres maakte EO.nl/Geloven twee video's om dit onderwerp zo concreet en praktisch mogelijk te maken. In de video's is een gesprek tussen cliënt en psycholoog te zien. De cliënt legt uit wat hem/haar geholpen heeft als het gaat om psychologie en christelijke hulpverlening. Zo vertelt ervaringsdeskundige en ex-crimineel Jules Rasoelbaks dat hij in de christelijke hulpverlening bij De Hoop 'het hart van de hulpverleners mocht proeven.'

Bekijk hier de video's, die gaan over 'zelfbeeld' en 'herstel':

Zelfbeeld

Herstel

Klik hier voor meer informatie over het congres.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons