Bono: ‘Jezus was een vluchteling’

“Wij christenen zijn geroepen om voor vluchtelingen op te staan”

in Christelijk Nieuws

Bono, de leadzanger van de Ierse rockband U2, werd zó door het vluchtelingenwerk van de Willow Creek Community Church geïnspireerd, dat hij een videoboodschap voor hen opnam. “Jezus was ook een vluchteling”, zegt de zanger. “Wij christenen zijn geroepen om voor vluchtelingen op te staan”.

Bono opent met twee Bijbelteksten uit Mattheüs. “Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op” (Mattheüs 25:35), en “de vossen hebben nesten, maar de Mensenzoon kan zijn hoofd nergens te ruste leggen” (Mattheüs 8). “Yep, Jezus was ook een vluchteling”, concludeert de artiest. “Zijn familie vluchtte naar Egypte, om Zijn leven te beschermen”.

'Geen advies, maar opdracht'
“De oproep om je naaste lief te hebben is geen advies, maar een opdracht", zegt Bono. "Hoewel de definitie van het woord ‘naaste’ erg is veranderd in onze globaliserende wereld, is het principe niet anders. Wanneer een buitenlander ons land binnenkomt, moeten we hen behandelen zoals we onszelf behandelen, als landgenoten".

Vluchtelingencrisis
Volgens Bono worden Europeanen momenteel gedefinieerd door de vluchtelingencrisis. “Het is niet makkelijk. We hebben politieke leiders die vluchtelingen demoniseren. Maar wij christenen zijn geroepen om voor hen op te staan”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons