Boeddhist wordt christen

Naar de kerk gaan was een familieschande

in Geloven

Sihouk Hoeurn is opgegroeid in een streng boeddhistisch gezin. Het is dan ook een wonder dat hij in aanraking is gekomen met de kerk. Tegenwoordig is hij dominee. Hij zet zich in voor de allerarmsten.

Sihouk wordt geboren in een streng boeddhistisch gezin en voelt zich al lange tijd ongelukkig. Een vriendje vraagt hem mee naar de kerk. Dat lijkt Sihouk geen slecht idee.

Het beviel Sihouk wel, dus hij gaat steeds vaker naar de kerk. Helaas was zijn vader het er niet mee eens. Hij verbood Sihouk om naar de kerk te gaan. Het zou een schande voor de hele familie zijn om naar de kerk te gaan. Sihouks vader bedenkt elke zondagochtend weer klusjes om te zorgen dat Sam niet naar de kerk zou kunnen gaan.

De stem van God

Op een zondagochtend zijn Sihouk en zijn vader op het dak aan het werk als Sihouk heel duidelijk God hoort roepen. Sihouk twijfelt niet en gaat naar de kerk. Als hij terugkomt,liggen al zijn spullen buiten en komt zijn vader razend naar buiten: “Je komt er niet meer in en je bent niet langer mijn zoon!” Sihouk gaat op zijn knieën en smeekt of hij mag blijven. Na heel lang twijfelen mag hij blijven van zijn vader. Sihouk gaat vanaf dat moment stiekem naar de kerk. 

Ik heb de hele Bijbel al binnen, want ik heb de hele Bijbel opgerookt!

Veranderingen

De vader van Sihouk ziet Sihouk positief veranderen en wordt steeds nieuwsgieriger. Na veel gesprekken komt ook de vader van Sihouk tot geloof. Later kiest ook de rest van het gezin voor Jezus. Zijn vader zegt later lachend: “Ik heb de hele Bijbel al binnen, want ik heb de hele Bijbel opgerookt!” Blijkbaar hebben ze een Bijbel in huis gehad, maar die gebruikte zijn vader om sigaretten van te maken.

Levensomstandigheden verbeteren

Tegenwoordig dient Sihouk zijn gemeente. Dat is een bijzondere uitdaging, want slechts twee procent in Cambodja is christen. Hij moedigt zijn gemeente aan om samen aan de slag te gaan en de levensomstandigheden van iedereen te verbeteren. Sihouk kan prima in gesprek gaan met boeddhisten: Hij was er zelf een. Hij heeft maar één boodschap: in het boeddhisme weet je de dingen nooit zeker, maar alleen bij Jezus weet je het zeker.

Bekijk hier de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde terug, waarin EO Metterdaad aandacht vraagt voor de situatie in Cambodja.

Donderdagavond 7 april 18.10 uur is de tweede aflevering van EO Metterdaad in Cambodja op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons