Bijbel lijkt ouder te zijn dan gedacht

Israëlische onderzoekers werpen nieuw licht op debat

in Geloven

De oudste bijbelteksten zijn volgens Israëlische onderzoekers mogelijk in de zevende eeuw voor Christus geschreven. Een nieuw onderzoek suggereert dat een deel al voor de val van het koninkrijk van Juda werd samengesteld.

Val van Juda
Wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of de oudste Bijbelboeken zijn gecomponeerd voor of na de verovering van Juda door de Babyloniërs in 586 voor Christus. Na de val van Juda duurde het zo’n 400 jaar voordat de geletterdheid terug was op het niveau van voor de verovering.

Onderzoeksvraag
“Er is een verhitte discussie gaande omtrent het moment waarop een groot aantal bijbelse teksten werd samengevoegd,” stelt onderzoeker Israel Finkelstein. “Maar om dit helder te krijgen, moet je een bredere vraag stellen: hoe zat het met de geletterdheid in Juda, voordat de Perzen het koninkrijk van de kaart veegden? En hoe zat het met de geletterdheid onder de macht van de Perzen?”

Oudhebreeuwse inscripties
Om na te gaan in hoeverre de geletterdheid onder de bewoners van Juda was verspreid, onderzochten de Israëlische wetenschappers beschreven potscherven die zijn gedateerd rond 600 voor Christus. De scherven, met Oudhebreeuwse inscripties, werden opgegraven bij ruïnes van de vestingstad Arad, in de Negev-woestijn.

Indirect bewijs
Volgens de onderzoekers zijn de scherven een “indirect bewijs” voor een educatieve infrastructuur die de compositie van bijbelse teksten mogelijk moet hebben gemaakt. “In alle lagen van de overheid, het leger en de priesters van Juda was sprake van geletterdheid”, stelt onderzoeker Eliezer Piasetzky. Lezen en schrijven was niet alleen weggelegd voor de elite.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons