Babyshower

Blog van Annemarie van Heijningen

Voor alle Annemarie-lezende mannen: sla gerust een keertje over. Deze week zal het gaan over striae, toeschietreflexen en vaginale afscheiding. Onderwerpen die zonder gêne op tafel komen tijdens de zogenaamde babyshower.

Mijn sociale netwerk is helaas wel zo’n beetje klaar met verwekken en werpen, maar laatst was het weer een keer zover: een babyshower. Een tweelingbabyshower nog wel. Dan zit je in een kamer vol kakelende vrouwen gezellig met elkaar in dubbele blijde verwachting te zijn. Gegroepeerd rondom de moeder in spe, die tevreden als een broedse kip op de bank zit. Zo helemaal honderd procent zwanger, met haar buik, haar borsten, haar gezicht en haar ogen. Bijna ontroerend om te zien. Ja, ik ben nogal sentimenteel in die dingen. Het wonder van nieuw leven maakt me stil.

Soms letterlijk, op een babyshower alleen figuurlijk. Op babyshowers dien je namelijk te praten. Over alles in het algemeen en over bevallingen en baby’s in het bijzonder. En dat doen we dan ook met verve en in vakjargon. Aan het einde van de middag weten we precies wie er ooit is ingescheurd (‘Echt? Een totaalruptuur?’), ingeknipt (‘Oeps! Veel hechtingen?’) en wie er een sectio heeft ondergaan (‘Narcose of epidurale verdoving?’).

Wanneer we verzadigd van de verhalen en de blauwe slagroom huiswaarts keren, begint het Grote Wachten. Bij het volgende bezoek zullen de kereltjes geboren zijn. De bevalling zelf zal uiteraard aan onze wijsgerige neuzen voorbijgaan. Bevallen is nu eenmaal geen kermisattractie. Logisch. Begrijpelijk. Duidelijk.

En toch... toch zou ik er zo graag eens bij willen zijn. Deze wens staat al jaren met stip op nummer één van mijn bucketlist. Terug naar huis neurie ik een slechte cover van Claudia de Breijs liedje: ‘Als jij bevallen gaat - en je woont dichtbij – mag ik dan bij jou?’ Ik zal niks zeggen, bescheiden in een hoekje zitten en me slechts verwonderen over oerkracht en oorsprong.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons