Applausje voor de SGP

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Het duurde bijna een maand, maar vorige week heeft de Tweede Kamer dan eindelijk gedebatteerd over de vluchtelingendeal die Europa en Turkije hebben gesloten.

In ruil voor veel geld en vrij reizen
 voor Turken die Europa in willen, gaat Turkije de opvang van vluchtelingen verbeteren en mensen terugnemen uit Griekenland. En Europa vliegt evenveel vluchtelingen uit Turkije over naar Europa. Het is een ingrijpende deal. Het moet een antwoord zijn op de enorme stroom asielzoekers die vorig jaar Europa bereikte, een antwoord op de dagelijkse beelden van gammele asielbootjes met wanhopige vluchtelingen, een antwoord op de duizenden mensen die verdronken.


Het is geen briljante deal. Er zitten allerlei haken en ogen aan. De PVV en aanverwante afsplitsingen vinden de afspraken dan ook veel te ruimhartig. SP, GroenLinks en de ChristenUnie vinden de afspraken niet ruimhartig genoeg. CDA en D66 hadden ook zo hun redenen om tegen te zijn.
 Het is geen briljante deal, maar het 
is iets. Bij mij is de overtuiging gegroeid dat het een eerlijke poging is om recht te doen aan alle kanten van het probleem.

Turkije wordt fors geholpen, Europa neemt een deel van de vluchtelingen op en de zorgen van Europeanen over de toestroom worden ook serieus genomen.
 Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de partijen in de oppositie vooral schone handen willen houden. Als CDA, D66 en de ChristenUnie in de regering hadden gezeten, hadden ze vast met deze deal ingestemd. Vorige week konden ze het zich permitteren tegen te zijn.
 Er was één partij die het kabinet steunde, los van een aantal kritische vragen: de SGP.

Ik heb even voor ze geklapt. 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons