Appel op Haagse politiek voor christenen Nigeria

Open Doors spoort Nederlandse regering aan tot actie

in Christelijk Nieuws

De Nigeriaanse professor doctor Yusuf Turaki is op uitnodiging van stichting Open Doors in Nederland. Hij zal donderdag 28 april het rapport ‘Crushed but not defeated’ (‘Vertrapt maar niet verslagen’), over de toename van geweld tegen christenen, toelichten bij de vaste commissie van Buitenlandse Zaken en Kees van Baar, de mensenrechtenambassadeur.

In het rapport dat eerder dit jaar door Open Doors werd gepubliceerd staat dat de Nigeriaanse kerk in ruim een decennium zwaar heeft geleden. Zo werden 13.000 kerken verwoest of gesloten, vonden meer dan 15.000 christenen de dood door vervolging en sloegen 1,5 miljoen christenen op de vlucht.

Vluchtelingenhulp
Met de komst van professor Turaki roept Open Doors de Nederlandse regering op om aan te dringen bij de Nigeriaanse overheid op verbeteringen. Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland: “De Nigeriaanse overheid moet onderzoeken wat de effecten zijn van het geweld tegen burgers in Noord-Nigeria, in het bijzonder tegen christenen. Ook moeten de daders opgespoord, opgepakt en gerechtelijk vervolgd worden. Daarnaast kan de zorg voor vluchtelingen die zich elders in Nigeria gevestigd hebben fors verbeterd worden. Nu maken hulpverleners vaak nog onderscheid tussen de etniciteit en de religie van vluchtelingen en komen christenen er soms bekaaid vanaf.”

Jos
De Nigeriaanse professor Turaki onderzocht de verhoudingen tussen christenen en moslims in Nigeria en schreef daar verschillende boeken over. Ook bekleedde hij hoge functies in diverse kerkelijke organen, waaronder de CAN, die het grootste deel van de Nigeriaanse kerken vertegenwoordigt. De CAN schaarde zich in een verklaring ook achter het onderzoeksrapport van Open Doors. In zijn woonplaats Jos heeft professor Turaki de botsingen tussen christenen en moslims zelf meegemaakt.

Van der Staaij
Ook de schrijver van het rapport, onderzoeker Arne Mulders en directeur van Open Doors Nederland, Ruud Kraan zijn bij de ontmoetingen aanwezig. Voorafgaand vindt in Nieuwspoort een persconferentie plaats waarbij Kees van er Staaij, lijsttrekker van de SGP, de ernst van de situatie in Nigeria zal benadrukken. Van der Staaij reisde eerder zelf naar dat land om te zien hoe christenen onder vervolging lijden.

Schrijfactie
Directeur Kraan zegt: “We willen ons eigen parlement er op wijzen dat het broodnodig is om ons met de situatie in Nigeria te bemoeien. Dat is ook waarom we een schrijfactie zijn gestart waarin mensen hun bezorgdheid en hun oproep tot actie kunnen delen met de Nigeriaanse ambassadeur en president. Op onze website hoeven mensen alleen hun naam en land van herkomst in te vullen om hun zorgen kenbaar te maken.”

Verkiezingsbelofte
President Muhammadu Buhari is 29 mei een jaar president van Nigeria. Zijn verkiezingsbelofte was het geweld van Boko Haram in te dammen. Open Doors wil daar in de maand mei in het bijzonder de aandacht op vestigen.

Bron: Open Doors
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons