5 lessen voor de kerk uit het Koninkrijk van God

‘Wees bereid om dwaas te worden’

in Geloven

Hij schreef een boek met de prikkelende titel De kerk is saai! Met als ondertitel: Als ze niet relevant is. De Nigeriaanse predikant Moses Alagbe stelt dat christenen op zondag wel naar de kerk gaan, maar niet leven vanuit het Koninkrijk van God. In Visie deelt hij vijf lessen uit het Koninkrijk voor de kerk. “Als we zouden leven vanuit het Koninkrijk, gaan er geweldige dingen gebeuren!”

1. Iedereen die het Koninkrijk van God binnenkomt, is een werknemer
“Iedereen die het Koninkrijk van God binnenkomt, is een werknemer, die niet iemand anders of zichzelf dient, maar God. Er is niets mis met hogerop komen, maar wat is het doel ervan? Laten zien hoe goed je bent, hoe intelligent, en hoe veel je verdient? In Gods Koninkrijk gaat het er volledig anders aan toe. Daar wil ik de beste zijn, tot zegen voor anderen. En ja, ik wil graag rijk zijn – zodat ik de armen kan helpen. Met andere woorden: ik ben een dienaar van het Koninkrijk van God en gebruik mijn gaven en talenten om een zegen te zijn.”  

2. We moeten niet het geestelijke van het fysieke scheiden
“God is geïnteresseerd in elk aspect van ons leven, dus niet alleen in ons zielenheil. Concreet betekent dit dat je niet alleen moet evangeliseren, maar oog hebt voor elk aspect van de ander. Je ziet om naar zowel de geestelijke als lichamelijke of economische nood.”  

3. Het Koninkrijk van God is een compleet andere cultuur
“Iedereen die hier onderdeel van wordt, maakt deel uit van die cultuur. Er is daarom geen onderscheid meer tussen Nederlanders, Afrikanen of Aziaten. En ja, dit kan een dwaze cultuur lijken, dus wees bereid om ‘dwaas’ te worden. De Bijbel zegt dat we niet moeten focussen op wat we zien, want dat zijn de tijdelijke dingen. We moeten onze aandacht richten op de dingen die we niet zien, want die zijn eeuwig. Nu ja, dat is toch dwaas? Haha, daar hou ik van! Dit is een verandering in denken die heel moeilijk is, die strijd kost. Maar je wint de strijd als je elke dag dicht bij God leeft en tijd met Hem doorbrengt”  

4. Het Koninkrijk van God gaat over het hele universum
“Het Koninkrijk van God gaat over alles wat God heeft geschapen, inclusief het milieu. Het omsluit de hele wereld, het hele universum, en daar moeten we voor zorgdragen.”  

5. In het Koninkrijk zijn we één lichaam
“Het Koninkrijk van God gaat niet over individuen, maar over gemeenschap: harmonie, eenheid en heelheid. God heeft ons elkaar gegeven en we mogen samen leven in Zijn Koninkrijk. In de kerken is veel scheiding, in het Koninkrijk zijn we één lichaam, namelijk het lichaam van Jezus Christus.”

Dr. Moses Alalbe, geboren in Nigeria, is voorganger van het Maranatha Community Transformation Center in Amsterdam. Onlangs verscheen zijn boek The church is boring! If it is not relevant.

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Wilma Breunissen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons