5 dingen die je kunt leren van atheïsten

"Dingen die ik waardeer"

Kijk, atheïsten maken natuurlijk een tamelijk fundamentele vergissing. Maar God is met iedereen bezig, dus ook met hen. God heeft ze wijsheid gegeven en daarom kan iedereen van atheïsten iets leren. Is het niet een vak of praktische kennis (ik ken een paar fantastische zangers die atheïst zijn), dan wel iets in hun ideeën over geloof. Hier 5 dingen die ik waardeer in atheïsten.

1. Besef dat God onzichtbaar is

Als atheïsten van iets doordrongen zijn, is het wel Gods onzichtbaarheid. Dat is een klassiek christelijk dogma. Ondanks dat is er geen groep christenen zo van doordrongen, als hen die helemaal niet in die God geloven. De vergissing van atheïsten is natuurlijk dat als je iets niet ziet, dat niet betekent dat het niet bestaat. Maar veel christenen draaien het om: dat God bestaat, betekent dat je hem overal zou moeten zien. Daar krijg je naargeestige verdraaiingen van. Alles moet maar een wonder zijn. Er is geen ruimte voor zoeken, vragen en twijfelen.

2. Waardeer de mogelijkheden van je verstand

Veel christenen duiken weg in wat ‘fideïsme’ heet: ik geloof het gewoon, het is een gevoel, daar denk ik verder niet al te veel over na. Terwijl je juist als gelovige je verstand zou kunnen vertrouwen: dat is namelijk door een betrouwbare God geschapen. Een God die zelf een Geest is, dus kun je prachtige dingen ontdekken met je eigen kleine mini-geest. Er is geen groep in Nederland die het verstand zo waardeert als atheïsten. In een live ontmoeting (kijk niet op atheïstische forums, dat zijn meestal sektarische scheldpartijen waar weinig ratio is te ontdekken) kan dat een mooie discussie opleveren waarin je echt wat leert en verder komt. Zo kom je in elk geval wat verder dan als je allebei meteen had gezegd: ja, ik voel dat nu eenmaal zo. 

3. Geniet van de resultaten van wetenschap

Als een liefdevolle God de wereld heeft geschapen, kun je ervan uitgaan dat die wereld enigszins betrouwbaar is en je die daarom kunt onderzoeken. Dat besef staat aan de wieg van de moderne wetenschap. Maar het verrassende is dat weinig mensen zozeer vertrouwen op de wetenschap, als juist die niet meer in die liefdevolle God geloven. Veel atheïsten storten zich erop met een ongekende gretigheid waar ik wel eens jaloers op ben. Weer een pluspuntje voor hen!

4. Doorzie het morele falen van het christendom

Ik merk dat christenen wel eens geneigd zijn de zwarte bladzijden uit de kerkgeschiedenis wat weg te moffelen of te relativeren. De heksenjachten (toch een paar duizend doden), de kruistochten (ja, een verdedigingsoorlog, maar toch met de nodige oorlogsmisdaden), de Europese godsdienstoorlogen (oké, vooral politiek gemotiveerd, maar religie speelde wel een rol), laten we daar eerlijk over zijn. Atheïsten zijn daar eerlijk over. Natuurlijk met hun eigen belangen, maar ik denk oprecht dat ze daarin iets van God laten horen. Atheïsten vormen een soort moreel geweten van het christendom en kunnen ons daarin positief corrigeren.

5. Durf stevig positie in te nemen

Christenen zijn wat soft geworden, voorzichtig in hun oordelen, gevoelig voor wat een ander kan steken. Dat is lief. En nuttig. Maar niet altijd. Soms moet je gewoon pittig positie innemen en werkelijk ergens helemaal voor gaan. Atheïsten zie ik dat regelmatig doen en dat bewonder ik in ze. Ze geloven in een waarheid, zijn daar loyaal aan. Overal waar iemand er anders in staat, komen ze op voor de waarheid. Dat is mooi en als basishouding denk ik zelfs iets van God. Het zou mooi zijn als christenen die basishouding overnemen. En tegelijk liefdevol blijven natuurlijk. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons