"Winst Postcode Loterij kostte me bijna het leven"

"Toen ik 325.000 euro won, keek ik de dood in de ogen"

in Mediatips

Het zal je maar gebeuren. Je zit flink aan de drugs en dan win je ineens 325.000 euro bij de Postcode Loterij. Dat overkomt Jos Refo. De meeste mensen zouden door het dolle heen zijn, maar hij is bang. Bang dat de drugs hem zijn leven zou kosten.

Moeilijke jeugd
Jos' jeugdjaren zijn alles behalve makkelijk. Zijn schoolgenoten pesten hem vanwege zijn huidskleur. Uiteindelijk zoekt hij zijn heil bij de Molukkers in Cuyk, waardoor hij in een wereld van drugs en uitgaan belandt. Op zijn 18e heeft hij al flink naam gemaakt als drugshandelaar. Jos geniet van zijn status binnen de Molukse gemeenschap én van het geld dat hij verdient. Niks lijkt een gouden toekomst in de weg te staan, tot op die ene avond waar alles mis gaat...

Dochter in groot gevaar
Bij hem thuis organiseert hij met bevriende jongens een drugsdeal. Zijn dochtertje van nog geen anderhalf speelt in de kamer. Plotseling pakt één van de jongens een pistool en richt het wapen op zijn dochter. Jos geeft de mannen al zijn drugs en met zijn dochter vertrekken ze naar buiten. Volledig in paniek rent Jos achter de jongens aan, die met gierende banden wegrijden. Gelukkig vindt hij zijn dochter huilend op de parkeerplaats.

Vergelding
Op het ontvoeren van kinderen staat maar één straf in het circuit: de dood. Samen met een aantal Molukkers gaat Jos met een geladen pistool naar de jongens toe. Maar als het zover is, durft Jos niet te schieten.

Geknakt
Jos is zo geknakt door dit voorval dat hij zelf drugs gaat gebruiken. “Ik voelde me een loser. Van de ene op de andere dag was ik van gevierd drugsdealer een drugsgebruiker geworden. Ik sloot me op in een kamertje en kwam alleen nog maar buiten om drugs te scoren”, vertelt Jos.

En dan gebeurt het ondenkbare. De hoofdprijs van de Postcode loterij valt in zijn straat.  Voor veel mensen een geschenk uit de hemel, maar niet voor Jos. “Ik keek als het ware de dood in de ogen. Want geld was de beperking om niet nog meer drugs te gebruiken. Ik was enorm bang.”

Volkomen de weg kwijt
In de twee jaar die volgen, snuift hij 325.000 euro aan coke door zijn neus. “Op dat moment is hij volledig paranoïde”, vertelt zijn zus. “Zijn hele huis had hij vol camera’s hangen”, legt Jeroen uit. Jeroen zat samen met Jos in de drugswereld. “Als ik bij hem kwam, ging hij eerst met een scanner over mijn lichaam om te kijken of ik geen zendertjes bij me had. Hij was volkomen geflipt.”

Het echte dieptepunt bereikt Jos als hij al zijn geld heeft verbrast. Hij bedreigt zijn moeder. Huilend vertelt Jos: “Die avond kon de drugs niet meer doen waartoe ik het geroepen had. De hele nacht heb ik wakker gelegen tot het licht werd.” Dit is het moment dat Jos hulp wil. Niet veel later meldt hij zich bij ggz-instelling De Hoop.

Vergeving
De verhalen die hij bij De Hoop hoort, raken hem. Ex-verslaafden vertellen hem dat ze met hulp van God hun verslaving overwonnen. Jos: “Vanaf dat moment dacht ik ‘dat wil ik ook, al moet ik gaan geloven.’ ”Als hij niet veel later met een groep naar de kerk gaat, wordt hij geraakt door de boodschap van vergeving. Bij de oproep van de voorganger gaat hij naar voren en geeft zijn hart aan God. De bevestiging waar hij zijn hele leven naar zocht, heeft hij eindelijk gevonden.

Hoe het Jos verder is vergaan en hoe hij reageert op de pijn die hij zijn moeder heeft aangedaan, zie je in De Verandering van 5 maart om 18.40 uur op NPO2.

Bekijk de promo:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons