Waarom is de Bijbel zo mannelijk?

''We zijn veel meer dan onze sekse''

‘Ik ben vrouw en ik geloof van harte. Maar wat ik echt lastig vind, is dat bijna alle verhalen in de Bijbel over mannen gaan. Hoe kan ik me dan identificeren? Het lijkt wel een mannenbolwerk, dat boek. Een old boys network, zeg maar.’ Reinier Sonneveld reageert op deze vraag van een lezeres van EO/Geloven.

Weet je, ik herken je ergernis, ook als man. Ik heb het eens nagezocht, en inderdaad zijn vrouwen maar 1,2 procent van de tijd aan het woord in de Bijbel. Het zijn in totaal 93 vrouwen, 49 bij naam, die bij elkaar ruim 14.000 woorden zeggen.

Identificeren
Ik merk als man dat het inderdaad wat makkelijker is me te identificeren met een mannelijke rol. Overigens is geslacht niet bepaald het enige wat uitmaakt of je je kunt identificeren. We zijn veel meer dan onze sekse. Veel belangrijker is bijvoorbeeld of je een figuur sympathiek vindt en of je diens emoties herkent. Wat dat betreft zit het dan meestal wel weer goed met je bijbelse verhalen: de personen zijn meestal heel menselijk.

Wat het dan weer lastiger maakt, is dat ze in een heel andere cultuur leefden dan de onze. Veel van bijvoorbeeld Davids gedrag is niet zozeer vreemd omdat hij een man is, maar omdat hij in de IJzertijd leefde.

Powervrouwen
Toen ik die 93 dames en meiden eens nazocht (oké niet allemaal, maar wel de meerderheid) viel me op dat het voornamelijk powervrouwen zijn. Het zijn meestal heldinnen, eigengereid, zelfstandig en bijdehand. Hun karakter voldoet behoorlijk aan het Westerse ideaal; ze komen behoorlijk geëmancipeerd over.

De vrouwelijke dominee die al dat telwerk deed dat ik aanhaalde, Lindsay Hardin Freeman, zei hier in een interview over:

“Op het eerste gezicht zijn die getallen deprimerend. Maar de vrouwen in de Bijbel zijn als parels, en parels liggen niet overal voor het oprapen. 93 is relatief gezien een klein getal, maar ik kan geen ander historisch document noemen dat zoveel vrouwen citeert. Er zitten geneeskundigen tussen, strijders, managers, diplomaten, muzikanten, profeten, moeders, oma’s, prostituees en moordenaressen. Ze hebben bijna alle vormen van macht van mannen, alleen inderdaad in veel kleinere aantallen.”

''de vrouwen in de Bijbel zijn als parels, en parels liggen niet overal voor het oprapen.''

Jezus en vrouwen
Ze wijst er vervolgens ook op dat Jezus heel bijzonder met vrouwen omgaat, gezien de gewoontes van zijn tijd. Hij is een rabbi met vrouwelijke discipelen, een unicum voor die cultuur:

“Jezus behandelde vrouwen als zijn gelijken. Het langste gesprek van hem dat we kennen, was met een vrouw: de vrouw bij de waterput, die vijf keer getrouwd was geweest. Hij moedigde vrouwen aan zich uit te spreken: de eerste vrouw die in het Nieuwe Testament geciteerd wordt, bloedde al twaalf jaar en had geen stem: ze was onaanraakbaar. Maar hij geneest haar en vraagt haar d’r verhaal te vertellen. Ook is bijvoorbeeld zijn eerste ontmoeting na zijn opstanding met een vrouw. Zijn eerste woord is dan zelfs: Vrouw…”

Ik zou je daarom willen uitdagen verder te kijken dan onze sekse naar wat ons werkelijk verbindt als mensen: onze angsten, onze verlangens, onze kwetsbaarheid en onze spiritualiteit.

Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons