Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag het Google: Kan het Jezus iets schelen?

Vraag 1 van de tien meest gestelde vragen over Jezus aan Google

Als je begint te typen in Google, krijg je automatisch suggesties. Die zijn gebaseerd op eerdere zoekvragen van gebruikers. Zo kun je er snel achter komen wat mensen het liefst willen weten. Wat vragen ze zich het meest af over Jezus? Reinier Sonneveld behandelt de top 10, met nu de hoogst genoteerde: kan het Jezus eigenlijk allemaal iets schelen?

Deel:

Deze vraag is de titel van een hymn, zo blijkt. Does Jesus Care, met een prachtige tekst en nog steeds wel uitgevoerd, hoewel meestal erg sentimenteel. Deze versie kan nog wel ontroeren:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maar deze vind ik het mooist, gezongen door een 103-jarige man:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ja, antwoordt het refrein op de titel, als mijn verdriet geen woorden kent – Jezus kán het iets schelen, Jezus maakt het iets uit.

Gekend voelen
Deze vraag lijkt op nummer 10 (Kent Jezus mij?) en 6 (Houdt Jezus wel echt van mij?). Blijkbaar is dit wat mensen op Google het meest beweegt: ze willen zich gekend voelen, geliefd, weten dat er iemand betrokken is op hun leven.

Opvallend genoeg is geen van deze drie vragen: helpt Jezus mij? of: doet hij iets aan mijn verdriet? Vinden we het besef niet alleen te zijn in je ellende nog belangrijker dan een oplossing?

Storm
In de Bijbel wordt vrijwel letterlijk dezelfde vraag gesteld. Jezus is met zijn studenten in een bootje gestapt, valt in slaap van een drukke dag en dan begint het te stormen. Ze schudden hem wakker: 'Kan het u dan niet schelen dat we vergaan?!' Het is een vraag die iedere gelovige wel eens kan stellen. 'Jezus, ik verga – waar bent u nu?!' En ja, in het Bijbelverhaal kán het hem wat schelen: hij kalmeert de storm en sust het meer als was het een huilende baby. 

Niet onaangedaan
Jezus blijft bepaald niet onaangedaan. Hij loopt niet 'abstract' hier op aarde rond. Het raakt hem wat er hier gebeurt. Hij huilt zelfs, zegt het kortste vers van de Bijbel. Ook daarin vertegenwoordigt hij God. In het Oude Testament leerden we God al kennen als iemand vol passie, die niet alles van zich af laat glijden, maar barst van de emoties om zijn schepsels.

'God barst van de emoties om zijn schepsels'

Minder goddelijk
Christelijke denkers hebben die passie vaak lastig gevonden. Dat voel je al terug in het woord: het heeft dezelfde oorsprong als passief en kan ook lijden betekenen, zoals in The Passion. Gelovigen krijgen vaak de indruk dat als God ergens emotioneel over is of als iets hem zelfs pijn doet, hem dat minder goddelijk maakt. Hij zou dan ergens slachtoffer van zijn en de controle verliezen. Een theologische constructie om Gods almacht te behouden, stelt dat hij ervoor kiest zich te laten raken. Dat overtuigt mij wel: ook als mensen kennen we de ervaring om ons tijdelijk kwetsbaar op te stellen, ten einde echt contact te maken met iemand.

Goed nieuws
Als Jezus zich laat raken door ons lot, is dat goed nieuws. Het betekent dat wij er echt toe doen en dat ons verdriet relevant is. Als hij er zich voor zou afsluiten, zou hij zich voor een essentieel onderdeel van deze wereld afsluiten. Het wordt dan de vraag hoe je hem nog redder kunt noemen, want wie of wat redt hij dan? Mij? Jou? Maar wie zijn wij zonder onze herinneringen, die deels ook pijn doen?

De schepping 'zucht' staat er, en God 'zucht' woordloos mee.

Google-vult-aan_01

Deze blog is de laatste van een serie van de (volgens Google) tien meest gestelde vragen over Jezus. Hier vind je de vorige 9:

2. Heeft Jezus een tatoeage?

3. Heeft Jezus een achternaam?

4. Had Jezus broertjes en zusjes?

5. Beweerde Jezus God te zijn?

6. Houdt Jezus van mij?

7. Had Jezus een vrouw?

8. Wat zegt Jezus over de hel?

9. Moet ik de tienden geven?

10. Kent Jezus mij?

Wat denk jij? Interesseert deze wereld Jezus? Houd hij ervan en maakt hij zich er zorgen om? Waaruit blijkt dat? Waarom geloof je dat?

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--