'Vind maar iemand die het gooien van molotovcocktails verdedigt'

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

We doen het eigenlijk zelden, maar vorige week gebeurde het ineens: met de redactie van Dit is de Dag namen we op de radio een standpunt in!

Dit is de Dag is sinds 1 januari een ‘opinieprogramma’. We bespreken, poneren en bediscussiëren eigenlijk alleen nog maar meningen, naar aanleiding van het nieuws. Op die manier denken we luisteraars te helpen bij het bepalen van een standpunt over onderwerpen die wij belangrijk vinden. 

Vorige week bespraken we tijdens de ochtendvergadering het nieuws dat er een molotovcocktail was gegooid naar een moskee in Enschede. Een paar dagen eerder waren er op grote schaal dreigbrieven gestuurd naar moskeeën, compleet met hakenkruizen en de aankondiging dat er binnenkort hoog bezoek zou volgen: varkens... Natuurlijk kun je op zo’n moment iemand uitnodigen die zijn afschuw uitspreekt. Een debat is al wat lastiger: vind maar eens iemand die het gooien van molotovcocktails verdedigt...

‘Zullen we vandaag als redactie eens een statement maken?’ opperde ik. Nadat we elkaar eerst wat meewarig aankeken, ontstond er daarna enthousiasme: we gaan ervoor! Wij gaan vanavond op de radio uitspreken dat het gooien van molotovcocktails en het bedreigen van moskeeën onacceptabel is, zonder dat we daarmee zeggen dat we enthousiast zijn over de islam. 

Het lukte wonderwel. Om half zeven hadden we een moslimvoorman, een onderzoekster, een minister en een politiebaas, die allemaal mee wilden doen. 

Het voelde best goed. De vraag is natuurlijk of u hierop zit te wachten. Wat vindt u? Moeten we vooral opinies faciliteren of wilt u ook weten wat wij zelf vinden? Laat maar weten via twitter: 

@TijsvandenBrink

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons