Twijfelend belijden

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

'Ik had veel vragen en ik heb veel vragen,’ zei de ene persoon die belijdenis deed. ‘Mijn twijfel is niet weg,’ zei de ander. Toch stonden ze onlangs voorin de kerk. Om te zeggen dat ze niet zonder Jezus kunnen en willen leven.

Ik kan me voorstellen dat het voor buitenstaanders vreemd klinkt. Dat je in 2016 pontificaal voorin een kerk gaat staan om je geloof te belijden, en er dan bij zegt 'dat je het ook niet zeker weet...'


Als ik op mijn huwelijksdag ‘ja, ik wil, maar ik heb nog wel twijfels’ had gezegd tegen mijn vrouw, weet ik eigenlijk niet of de trouwambtenaar onze verbintenis geldig had verklaard. Om nog maar te zwijgen over wat mijn vrouw dan had gedaan...


Toch snap ik die twee mensen voorin de kerk heel goed. Het leven en de wereld zijn ingewikkeld. Veel ingewikkelder, denk ik weleens, dan 25 jaar geleden, toen ik belijdenis deed, of 60 jaar geleden, toen mijn ouders voor
in de kerk stonden. Het ongeloof om ons heen tiert welig. Vroeger was het ‘logisch’ dat je geloofde, tegenwoordig allesbehalve.


Als je dan toch voorin de kerk gaat staan, kan ik me voorstellen dat je de behoefte voelt even te zeggen dat je niet alle vragen kunt beantwoorden en dat je ook niet elke dag tot in je tenen ervaart dat God bestaat en de wereld in Zijn hand houdt.


Des te mooier dat ze er stonden, juist ook voor buitenstaanders. Om daarmee te zeggen dat ze ondanks die twijfel liever met dan zonder God door het leven gaan. Dat ze liever een hoopvolle sprong in het diepe wagen, dan dat ze langs de kant blijven aarzelen. 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons