The Passion | Tips voor bidden

Leer Jezus beter kennen door te bidden

in Geloven

Hoe leer jij je vrienden beter kennen? Grote kans dat dit alles te maken heeft met samen optrekken. Of dat nou betekent dat je elkaar regelmatig spreekt, ziet of appt, maakt niet zoveel uit. Als er maar contact is: over en weer vertellen wat je bezig houdt, luisteren, reageren, dichtbij zijn, samen er op uit, leuke dingen doen, stil zijn. Zo is het ook tussen God en jou. Door samen op te trekken leer je hem beter kennen. Praten met God, bidden genoemd, is één van de mogelijkheden.

Praten met God gaat net even anders dan normaal, je hebt tenslotte geen persoon van vlees en bloed tegenover je. Bidden gaat dan ook over vertrouwen hebben dat God luistert en betrokken is.   

  • Geen regels

Er zijn geen regels over bidden. Het gaat er om dat jij een manier vindt waar jij je prettig bij voelt. Je kunt hardop bidden - dat helpt in ieder geval om je aandacht er bij te houden! - , maar ook zachtjes in jezelf, of misschien schrijf je je gedachten en gevoel liever op.

Bidden is je hart luchten bij God. Hem vertellen over situaties, gedachten, wensen, zorgen en vragen die je bezig houden. Natuurlijk ben je helemaal vrij is wat je wilt vertellen en wat niet. 

  • Wat is een ‘goed’ gebed?

Wat maakt iets tot een gebed? Bidden is onderdeel van de relatie tussen God en jou. Je mag praten met God en voor miscommunicatie hoef je nooit bang je zijn, Hij begrijpt je wel! Hij heeft beloofd dat Hij ons bidden hoort en er dan ook altijd iets mee doet (Mat. 7:7).

  • Waarom wil God dat wij tot Hem bidden?

Omdat Hij met jou een persoonlijke relatie wil! Net zoals je partner weet ook dat je van hem of haar haar houdt, maar het ook mooi vindt als je het nog eens zeg. Zo is het ook tussen God en ons: Hij heeft ons gemaakt als personen die kunnen leven in vrijheid en verantwoordelijkheid. En Hij wil graag dat we leven met Hem.

  • Hoe voorkom je dat je gedachten afdwalen tijdens het bidden?

Hierbij gaat het vooral om concentratie. Soms maalt er zoveel door je hoofd dat je je aandacht niet bij het bidden kunt houden. Dat is niet erg. Juist als je gedachten alle kanten opgaan, kun je de tijd voor gebed gebruiken om tot rust te komen. Bid gerust tot in details, dat houdt je aandacht bij wat je aan God wil voorleggen.

  • Wat is Gods aandeel bij het bidden?

Bidden is ook afstemmen op wat Hij jou te zeggen heeft. Daar is stilte bij nodig. Aan de ene kant stilte om de woorden van God, bijvoorbeeld uit de Bijbel of je herinnering, tot je te laten doordringen, zodat je daarop kunt reageren. Maar ook stilte nadat je iets aan God gevraagd hebt. Natuurlijk kan Hij ons antwoorden op totaal verschillende manieren en Hij doet het op zijn tijd. Maar als wij steeds maar aan het woord zijn, geven we God niet eens de kans om iets terug te zeggen. Juist in de stilte kun je soms een antwoord krijgen, een gedachte kan door hem naar boven komen.

  • Hoe weet je of iets werkelijk een antwoord van God is op je gebed?

Je kunt leren aanvoelen wat van Hem is en wat niet. Soms is een antwoord van God overduidelijk; het laat je niet meer los. Een andere keer komen zijn aanwijzingen veel voorzichtiger; het blijft aftasten van je mogelijkheden en zoeken naar Gods weg. Twee manieren om te checken: bekijk of het antwoord aansluit bij de boodschap van liefde en vergeving vanuit de Bijbel. God zal zichzelf niet tegenspreken. Vraag andere christenen om je heen om wijsheid. 

Psalm 23

Zit je verlegen zitten om woorden, maar heb je wel behoefte aan contact of bemoediging, bekijk dan eens of 'Bidden met de Bijbel' iets voor je is. Zo zijn bijvoorbeeld de Psalmen geschreven om  bewust tot God te bidden. Hieronder vind je Psalm 23.

De Heer zorgt voor mij
De Heer zorgt voor mij, zoals een herder voor zijn schapen zorgt.
Hij geeft me alles wat ik nodig heb.

2-3 Hij leidt mij, zoals een herder zijn schapen leidt naar groen gras en fris water.
Bij de Heer ben ik veilig, hij geeft mij nieuwe kracht, zo goed is hij.

4 Ik ben niet bang, ook al is er gevaar, ook al is het donker om mij heen.
Want u bent bij mij, Heer. U beschermt me, u geeft mij moed

5 U nodigt mij uit in uw tempel. U zorgt goed voor mij.
U geeft me te eten en te drinken, meer dan genoeg.
En al mijn vijanden kunnen dat zien.

6 U geeft me geluk en liefde, altijd en overal.
Ik zal bij u zijn in uw tempel, mijn hele leven lang.

Uit: Bijbel in Gewone Taal

Het Onze Vader: jong geleerd, oud gedaan?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons