The Passion | Ontdek Jezus in de Bijbel

Tips om de Bijbel te lezen

in Geloven

Het onwaarschijnlijke verhaal van Jezus, zijn dood en zijn opstanding, zoals je in The Passion kunt zien, komt rechtstreeks uit de Bijbel. Je kunt het verhaal nalezen en zélf dit wereldberoemde boek van God verder verkennen.

Maar liefst vier verschillende ooggetuigen vertellen in de Bijbel het verhaal van Jezus' kruisweg; Mattheüs, Marcus, Lukas en Johannes. De beschrijving van Mattheüs is het meest uitgebreid. Lees hier zijn verslag.

Nog meer in Bijbel
Maar de Bijbel heeft nog meer in petto!
Eeuwenlang wordt dit boek al door allerlei mensen beschouwd als het geloofsboek. Maar de Bijbel gaat ook over hier en nu. Je vindt er tips over hoe kunt omgaan met de natuur, over de zorg voor het milieu of over de plaats van allochtonen in de hedendaagse samenleving.

Direct lijntje
Veel mensen lezen de Bijbel ook omdat zij erop vertrouwen dat God daarin tot hen persoonlijk en direct spreekt; voor hen is de Bijbel een bron van troost, bemoediging en inspiratie.

Zelf lezen
Het is absoluut de moeite waard om de Bijbel beter te leren kennen. Dat begint met: lezen, of natuurlijk eerst een Bijbel aanschaffen. Online lezen kan natuurlijk ook. Maar er gaat natuurlijk niets boven een echt boek in je handen.

Welke vertaling
Er zijn tientallen vertalingen van de Bijbel te verkrijgen, hieronder vind je de twee meest bruikbare en hedendaagse Bijbelvertalingen:

 1. De Bijbel in Gewone Taal
  De BiGT is de nieuwste vertaling van de Bijbel, in gewone taal, de taal die we allemaal dagelijks gebruiken. De gewone taal brengt de Bijbel dichtbij. Zo kan iedereen ervaren wat de Bijbel mensen van nu te zeggen heeft.
   
 2. De Nieuwe Bijbelvertaling
  De NBV is ook een vrij nieuwe vertaling in hedendaags, natuurlijk Nederlands. 

Waar begin je in de bijbel?

Het is moeilijk om te bedenken waar je moet beginnen, een paar opties:

 • Begin bij de boeken van ooggetuigen; Mattheüs, Marcus, Lukas en Johannes. Ze beschrijven vanuit verschillend oogpunt wat ze Jezus zagen doen. Je krijgt een goed beeld hem.
 • Via dagelijkswoord.nl of de app van Dagelijks Woord krijg je elke dag een andere tekst. Lees het hele hoofdstuk van dat vers, want het is belangrijk om de context van een Bijbeltekst te weten.
 • Volg een leesplan. Met de Bijbel-app YouVersion kun je honderden leesplannen met verschillende thema's volgen. Elke dag krijg je een herinnering om een gedeelte te lezen, elke dag heb je weer een ander stukje tekst over hetzelfde thema. Zo kom je ook nog de onbekende gedeelten van de Bijbel tegen.

Het Bijbelgedeelte gaat meer leven als je ook de achtergrond en andere informatie erbij zoekt. Kijk maar op internet wat er te vinden is, in de christelijke boekwinkels zijn ook genoeg boeken te vinden die je verdieping kunnen brengen.

Vind je de Bijbel toch een ingewikkeld boek en zou je er graag meer van begrijpen? Doe dan de Startersbijbel-cursus. De Startersbijbel-cursus helpt je op een hele praktische manier om de Bijbel beter te begrijpen. De cursus is gratis en je kunt alle vragen stellen die je hebt.

Tips om de Bijbel te lezen

Tip 1 . Allereerst, vergeet ieder boek over de Bijbel, maar ga vooral het boek zelf lezen. Het is het meest interessante boek dat ooit is geschreven.

Tip 2 . Lees steeds weer. De Bijbel is een soort goudmijn: stop niet na het eerste laagje graven!

Tip 3 . Als je een bijbelboek gaat lezen, lees deze dan allereerst eens in één keer door. Dan krijg je een idee waar het eigenlijk allemaal om draait. En lees het boek dan nog eens, maar dan rustig. Gewoon, doordenkend, genietend, mediterend.

Tip 4 . Probeer zonder vooroordeel te lezen. Laat de schrijver zelf het werk doen. Luister, voordat je gaat reageren.

Tip 5 . Nadat je hebt geluisterd mag je reageren. Het is een gesprek met de schrijver. En het is Zijn bijzondere boodschap aan jou. Stel je vragen en zoek de antwoorden in Zijn boek. Leer vragen stellen!

Tip 6 . Stel de volgende vragen in de volgende volgorde: Allereerst, wat zegt het stuk Bijbel? Dit gaat over de gegevens . Als tweede, wat betekent het? Dit gaat over interpreteren van de tekst. Als deze, is het waar? Dit is de vraag die gaat over geloof . En als vierde, dus wat? Welk verschil maakt het dat ik dit lees, wat doe ik ermee in mijn leven? Dit gaat over toepassing.

Tip 7. Kijk naar het grote plaatje. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Blijf niet hangen in details en hang niet aan de details alles op. Alles heeft een groter plaatje. En daarbij hoort ook de plek in het geheel van de Bijbel.

Tip 8. En als je het gelezen hebt, lees het weer eens. Probeer te begrijpen. En wees niet tevreden met een vaag gevoel van betekenis!

Tip 9. Wees eerlijk – natuurlijk in het lezen van ieder boek, maar vooral dit boek. Want het boek beweert zelf nogal wat te zijn. Er is een echte eerlijke reden om de Bijbel te geloven: omdat het waar is, niet omdat het je wel helpt, of mooi is, of je troost geeft, of je uitdaagt, of misschien zelfs goed is. Als het niet waar en waarheid is, niemand zou het geloven, zelfs al zou het al die andere mooie dingen zijn. En zelfs als het boek al deze mooie andere dingen niet zijn, maar wel waar, dan zou iedereen het moeten geloven.

Tip 10 - Bijbellezen wordt leuker en persoonlijker als je de Bijbelteksten markeert. Omdat de Bijbel vol staat met mooie teksten is het goed om met verschillende kleuren te werken, bijvoorbeeld: Geel = Belofte van God / Oranje =  Wie is God/Jezus/Geest?

Roze = Liefde/bemoediging voor jou / Groen = Genade

Tip 11 - De Bijbel heeft veel teksten die je kunnen bemoedigen, waarin je kunt lezen hoe goed God voor je zorgt. Op Pinterest zijn veel mooie Bijbelteksten te vinden. Ga zelf op zoek onder het kopje 'citaten' of kijk eens hier, hier of hier.

Bron: Creatov.nl / Jongerenbijbel.nl / Beam

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons