'Stil zal ik zijn'

Gedachten bij het slotakkoord van The Passion 2016

The Passion begon dit jaar met een minuut stilte en sloot af met de tekst: 'Stil zal ik zijn', gezongen door Martijn Fischer in de rol van Jezus. Marco van der Straten, hoofdredacteur van Visie en EO.nl/Geloven, deelt zijn gedachten over het bijzondere slotakkoord.

Ik geef toe, ik moest me er echt even doorheen worstelen, de atypische Jezus die Martijn Fischer vertolkte. Stiekem zag ik in het begin qua uiterlijk Jezus bijna eerder in Judas (Xander de Buisonjé), dan in Fischer.

Het zegt natuurlijk vooral iets over de ingebakken kinderbijbelplaatjes die ik maar lastig los kan laten. Eigenlijk ben ik de makers van The Passion dus vooral dankbaar dat deze uitvoering me helpt om weer eens nieuw naar Jezus te kijken.

Voor aanvang van The Passion werd het een minuut doodstil. Iedereen was verbonden in dit moment voor de slachtoffers van Brussel, en misschien wel voor terreur wereldwijd. Stil zal ik zijn.

Nu is het Goede Vrijdag. Vanavond zwaaien kerkdeuren open omdat we juist vandaag ontdekken dat God niet alleen altijd boven ons is, maar juist ook altijd onder ons, zoals Reinier Sonneveld schrijft.

Hoe zal morgen de stilte zijn? Als op Stille Zaterdag de echo van Jezus’ lijden ‘Het is volbracht’, alles overstemt? Stil zal ik zijn. Totdat we op zondag uitbundig feest vieren voor de levende Jezus. ‘Als je me nodig hebt, zal ik er altijd zijn’. Het was het slotakkoord van The Passion. Het raakte me hoe verbeeld werd dat Jezus er juist is als het er echt toe doet, in de eenzaamheid, of op momenten van intens geluk.

Misschien is het voor veel mensen wel een nieuw begin. Als je Jezus in de ogen kijkt en ervaart dat Hij dit tegen jou zegt… ‘Als je me nodig hebt, zal Ik er altijd zijn’. Daar word je vast even stil van. Stil zal ik zijn.

Marco van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons