Stichting Gave: Aparte opvang voor christenen is tijdelijke oplossing

Vluchtelingenorganisatie reageert op plan Tweede Kamer

in Christelijk Nieuws

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van D66, waarin behalve om speciale bescherming voor homoseksuelen ook om aparte opvang voor christenen en "andere kwetsbare individuen" wordt gevraagd. Stichting Gave, een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, reageert op het plan.

“Het apart opvangen van christenasielzoekers is vooral een verlegenheidsoplossing”, zegt Rien Bregman van Stichting Gave. “Het is een teken van onmacht, maar voldoet voor nu als een tijdelijke oplossing”. Bregman vergelijkt het plan met het scheiden van leerlingen op school: "Als het slachtoffer naar een andere klas wordt overgeplaatst, krijgt de pester zijn zin."

Bedreigingen
Stichting Gave merkt op dat het probleem van pesterijen en bedreigingen zich vooral bij noodopvanglocaties voordoet. Met name ex-moslims die zich hebben bekeerd tot het christendom hebben het moeilijk. “Zij liggen soms bang op hun bed en durven niet voor hun geloof uit te komen”, aldus Bregman.

Tijdelijke oplossing
Stichting Gave ziet de aparte opvang het liefst zo kort mogelijk. “Investeer vooral in een goede manier om met de problematiek om te gaan, en in de consequentie die dit voor daders moet betekenen”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons