'Sorry dames'

Mannen bieden eindelijk hun excuus aan

in Geloven

Vrouwen blijken zich min of meer collectief te ergeren aan een aantal typisch mannelijke trekjes. Tijd om schoon schip te maken, vinden de mannen op de redactie van het EO-magazine Visie.

Lees meer in het speciale vrouwennummer van Visie!

1. Sorry voor alle overbodige spullen
We geloofden het zelf bijna niet, maar de verschillende onderzoeken liegen niet: mannen zijn veel gevoeliger zijn voor impulsaankopen dan vrouwen. Een Brits onderzoek rekende voor dat een man in zijn leven gemiddeld 80.000 euro besteedt aan dingen die hij niet van plan was te kopen. We hopen dat het niet waar is. En waarom we het doen? Dat is ook een pijnlijk puntje. Een vrouw laat zich in de winkel tenminste nog verleiden omdat ze ongelukkig is. De meeste mannen komen niet verder dan ‘mijn salaris is net gestort, dus het kan’. Overigens is er een verzachtende omstandigheid: we kopen vooral overbodige spullen als jullie er niet bij zijn. Uitvoerig marketingonderzoek wijst namelijk uit dat vrouwen ruim drie kwart van alle consumentenuitgaven in gezinnen controleren.

2. Sorry dat we zo vaak aan seks denken
Oké, mannen denken misschien vaker aan seks dan vrouwen, maar die ‘een keer per zeven seconden’ is echt een fabeltje. Volgens Amerikaans onderzoek is het gemiddeld negentien keer per dag. Maar goed, dat is nog altijd bijna twee keer zo vaak als vrouwen (tien keer per dag). Overigens denken we volgens hetzelfde onderzoek ook vaker aan slapen en eten. Vrouwen zijn gewoon minder bezig met overleven dan mannen.

En er zijn vrouwen die zich dusdanig kleden dat een man – of hij wil of niet – zijn ogen moeilijk in bedwang kan houden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannelijke automobilisten gemiddeld anderhalve seconde zijn afgeleid als ze op een reclamebord een schaars geklede vrouw zien. Heel gevaarlijk dus. Daar komt nog bij dat onze grotere zin om te vrijen veel te maken met hoe we fysiek in elkaar zitten. Beetje gek om daar sorry voor te zeggen. Nu we er nog eens over nadenken, laten we dit excuus maar zitten.

3. Sorry dat we ons zo aanstellen als we ziek zijn
We weten heus wel dat vrouwen bikkels zijn, als het op griep of bevallen aankomt. Maar wij mannen vinden ziek zijn gewoon heel erg. En aangezien we ons hele leven het idee hebben dat we voor jullie moeten zorgen, pakken we de momentjes dat het omgekeerd is, graag mee.

‘Schatje, ik zou wel een kopje soep lusten, maar dan zonder de groente’

Overigens blijkt uit recent onderzoek dat de ‘mannengriep’, waarover vrouwen graag venijnige grapjes maken, echt bestaat. Een man wordt zieker van griep dan vrouwen, en dat heeft alles te maken met oestrogeen. En er is nóg een reden: mannen die als kind overmatig zijn vertroeteld door hun moeder, ervaren de griep extra heftig. Wie moet hier nu eigenlijk sorry zeggen?

Nog meer excuses nodig?
En moeten we ons ook nog verontschuldigen voor ons rijgedrag en onze neiging om met oplossingen te komen, terwijl vrouwen alleen ons medeleven willen? Volgende week kun je er alles over lezen in Visie, als de mannen van de redactie de wereld van de vrouwen verkennen. Hoe ziet een avondtje tv-kijken met vrouwen eruit, op welke cadeaus zit een vrouw wel (of juist beslist niet) te wachten en hoe zit het met vrouwen in de Bijbel? Vraag nu het gratis proefexemplaar aan!

Tekst: Maarten Vermeulen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons