Rikkert Zuiderveld: "Het evangelie is radicaal"

"Er moet een bereidheid zijn om jezelf neer te leggen"

in Mediatips

‘Jezus is de Goede Herder’ of ‘De kauwgomballenboom’: wie is er niet opgegroeid met de kinderliedjes van Elly en Rikkert Zuiderveld? In Andries vertelt Rikkert (69) over zijn zoektocht naar zingeving, over loslaten en over de Farizeeërs van deze tijd.

Filosoof, dichter, liedjesschrijver: Rikkert is van vele markten thuis. “Ik ben van alles een beetje”, zegt hij. “Ik denk over dingen na en probeer dat te verwoorden.“ Dat nadenken deed hij al op jonge leeftijd. Afkomstig uit een niet-gelovig milieu, ging hij op zoek naar ‘ iets’  dat zijn leven zin zou geven. 

“Toen ik las over de persoon van Jezus, kon ik er niet meer omheen” 

Die zoektocht leidde hem door allerlei stromingen en godsdiensten, om uiteindelijk uit te komen bij Jezus. “Alles kwam samen in die Ene persoon. De radicaliteit, omgang met autoriteiten, zijn gigantische barmhartigheid…”

Nu, 40 jaar later,  heeft zijn geloof in God nog niets aan kracht ingeboet. “Ik heb geen moment meer getwijfeld.” Dat de keuze om Jezus te volgen een radicale en alles veranderende keuze is, erkent hij.  “Het Evangelie is radicaal. Er moet een bereidheid zijn om jezelf neer te leggen. Dat betekent alles loslaten wat je dacht te hebben en dacht te zijn. Ik ben niet de liedjesmaker, de denker, de dichter. Ik ben ook maar gewoon iemand. Op het moment dat je terug naar af gaat, word je gevuld.”

Bruggenbouwer
Zijn liefde voor Jezus en de gesprekken daarover met mensen, daar geniet Rikkert van. “ Vroeger kwam ik misschien wat prekerig over, maar ik heb geleerd dat je soms beter bepaalde woorden wel of niet kunt gebruiken.  Ik sla graag bruggen: hoe dicht kan mijn hart bij zijn of haar hart kloppen?”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons