René Ruitenberg verknalde zijn Elfstedentocht

“Ik miste toewijding voor de belangrijkste race.”

in Geloven

René Ruitenberg reed de Elfstedentocht. Iedereen dacht dat hij zou winnen. Zelf had hij een andere hoofdprijs in gedachten. De eerste prijs was inderdaad voor een ander. Toch heeft hij er iets waardevols aan overgehouden.

Eind december 1996 begon het te vriezen. Hard te vriezen. En mijn hart begon sneller te kloppen. Op 29 december werd de eerste wedstrijd op natuurijs uitgeschreven, de Hollands Venetiëtocht. Op 4 januari werd de Elfstedentocht verreden. It giet oan! 

Ik had alleen één probleem. Ik was een goede marathonschaatser, ik won mijn wedstrijden, maar voor de Elfstedentocht was ik niet klaar. Ik had niet goed genoeg getraind voor deze specifieke 200 kilometer wedstrijd en dat kwam omdat ik eigenlijk niet meer geloofde dat de Elfstedentocht ooit nog zou komen. Ik miste toewijding voor de belangrijkste race. 

Commerciële belangen
Toch stond ik te boek als één van de favorieten. De mediagekte in de dagen voorafgaand aan die vierde januari was ongelofelijk. Alle camera’s waren op me gericht en het voelde heerlijk. Ik kwam in contact KPN. Als ik tijdens de wedstrijd met een mobiele telefoon, wat toentertijd helemaal hip was, zou bellen, kon ik 25.000 gulden verdienen. Zodra het licht was geworden en ik de camera naast me zag rijden, pakte ik de telefoon uit m’n zak en begon te bellen. Nou ja, ik begon te praten. Ik was al een paar keer gevallen en de telefoon deed het allang niet meer. Yes, kassa, was het enige dat ik kon denken. 

Het was de wedstrijd van mijn leven, de Elfstedentocht en ik was bezig met commerciële deals. 

Ik kon met deze wedstrijd en alle aandacht financiële klappers maken. Het was de wedstrijd van mijn leven, maar ik slaagde er niet in op dat moment mijn bestemming te volgen, namelijk zo hard mogelijk schaatsen en willen winnen. Mijn identiteit op dat moment was niet wat van binnen kwam, maar wat ik van buitenaf liet binnen komen. 

Vastberaden
Dit is het cruciale verschil. De drie vrienden van Daniël, zij bogen niet voor het beeld van Nebukadnezar. Nee, ze braken ermee. Met kracht, vastberadenheid, overtuiging. Ik boog wel, voor de roem rondom de Elfstedentocht, maar had ermee moeten breken. 

Wat heeft macht over jou? Onder welke invloed leef jij? Ik leefde onder invloed van de eer en het geld en miste mijn bestemming. Dat was mijn ‘beeld van Nebukadnezar’. 

Bestemming
Er is lef voor nodig om onder deze invloed uit te komen en ervoor te kiezen van invloed te zijn. Het begint met schoon schip te maken en met God en jezelf in het reine komen. Vervolgens moet je stappen zetten in je huwelijk en je thuissituatie, want dat is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarna kun je in je bestemming gaan leven.

De rol van de man in deze tijd is cruciaal. We kunnen onder invloed blijven van de dingen van buitenaf of we kiezen ervoor om van invloed te zijn. Het leven is de belangrijkste race, het is één grote Elfstedentocht die we maar één keer rijden. Mannen met ballen leven in hun bestemming.

Auteur: René Ruitenberg

 

René Ruitenberg is voormalig marathonschaatser. Hij is een van de sprekers op de mannendag van ManUnited.

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons