Rapport: IS pleegt genocide op christenen

"Benoem de genocide, omdat het actie vereist van de Amerikaanse overheid"

in Christelijk Nieuws

Een rapport dat donderdag is vrijgegeven, toont het bewijs van de genocide die tegen christenen – en andere religieuze minderheden – door IS wordt gepleegd in het Midden-Oosten. Dat meldt de Assyrische nieuwsdienst AINA. Het document werd samengesteld door In Defence of Christians (IDC) en The Knights of Columbus. Volgens deze organisaties is de officiële erkenning van het woord ‘genocide’ van groot belang, omdat het actie vereist van de Amerikaanse overheid, die de confrontatie met Islamitische Staat niet lijkt aan te gaan.

Het bijna 300 pagina's tellende document werd overhandigd aan de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Ook vond er een paneldiscussie plaats, waarbij vertegenwoordigers van enkele initiatiefnemers, samen met activisten en christelijke leiders uit het Verenigd Koninkrijk en Irak aanwezig waren. De panelleden drongen er bij Kerry en president Obama op aan, om de genocide door IS officieel bij naam te noemen.

Terughoudend
“Dit kan niet langer wachten,” zegt Toufic Baaklini, oprichter en voorzitter van IDC. “De gruweldaden begonnen bijna twee jaar geleden, en hebben zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Nog steeds is de VS terughoudend, terwijl het volk een duidelijk signaal afgeeft.” Eerder tekenden bijna 65.000 Amerikanen de petitie ’Stop de christen-genocide’, die door IDC en The Knights of Columbus werd gelanceerd.

Meerdere malen verkracht
Volgens Baaklini onthult het rapport veel verhalen die de wereld nog nooit heeft gehoord. Het zijn verhalen van christenen of yezidi's die tot seksuele slavernij worden gedwongen, en worden verhandeld. “Verhalen zoals die van Claudia. Ze werd gevangen genomen en meerdere malen verkracht, nadat IS militanten een kruis-tatoeage bij haar ontdekten,” zegt Baaklini.

Het rapport bevat namen van meer dan 1130 christenen die tussen 2003 en juni 2014 in Irak zijn vermoord. Ook toont het rapport aan dat IS zich aan een fundamentalistische interpretatie van de islam houdt, waardoor christenen niet voor bescherming in aanmerking komen.

IS-propaganda
“Het idee dat christenen de optie hebben om belasting te betalen is propaganda van IS,” zegt Nina Shea, directeur van Hudson Institute Center for Religious Freedom. “Christenen kunnen geen belasting betalen, omdat alles wat zij hadden door IS is afgenomen. Ook zijn de prijzen belachelijk hoog. De propaganda wordt door IS als rechtvaardiging gebruikt om te kunnen plunderen, mensen te verkrachten, of tot slaaf te maken,” aldus Shea.

Erkenning leidt tot actie
“We weigerden het woord in Rwanda te gebruiken, met 800.000 slachtoffers tot gevolg,” zegt Gregory Stanton, voorzitter van Genocide Watch. “Maar toen we het woord erkenden met betrekking tot Kosovo en Bosnië, volgde er internationale actie, die een einde maakte aan de moorden,” aldus Stanton.

Bron: AINA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons