PKN: "Inzage in GBA is erg belangrijk"

Kamer: Gemeentelijke Administratie sluiten voor kerken

in Christelijk Nieuws

De Tweede Kamer wil dat kerken en andere religieuze genootschappen geen toegang meer in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) krijgen. Een motie van D66 hierover werd dinsdag aangenomen.

Volgens een Kamermeerderheid is het geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen.

Vervuiling
Verschillende kerken hebben nu inzage in de GBA via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). “Inzage in de GBA is voor ons erg belangrijk, omdat leden niet gewend zijn om hun wijzigingen pro-actief door te geven”, aldus PKN-woordvoerder Marloes Nouwens. “Wanneer wij de toegang tot deze gegevens verliezen, zal dit waarschijnlijk vervuiling van onze ledenadministratie betekenen”.

Exclusief
Volgens Marloes Nouwens is het vreemd dat in deze motie alleen kerken worden uitgesloten van inzage in de GBA. "Het is een service waar meer organisaties gebruik van maken, die deze service niet dreigen te verliezen. In mijn beleving zet dat de discussie in een heel ander daglicht: Nu lijkt het een exclusief recht voor kerkgenootschappen, terwijl dat niet zo is."

Service
De verantwoordelijke minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei eerder dat hij geen reden ziet ermee te stoppen. Volgens hem zien veel mensen de mogelijkheid als een service, die ze zeer waarderen. Als mensen niet willen dat kerkgenootschappen gegevens over hen opvragen, dan moeten ze zich volgens Plasterk laten uitschrijven uit het ledenbestand.

Bewustwording
Om uitvoering van de motie tegen te gaan is de Protestantse Kerk via het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) in gesprek met de overheid. “Mochten wij de toegang verliezen, dan zal er op bewustwording bij de leden moeten worden ingezet”, aldus Nouwens.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons