Pasen = je kunt onbreekbaar worden

''Hij legde een brug naar een nieuwe wereld, nu kunnen wij volgen''

Gisteren was het Pasen, het grootste christelijke feest. Dat heeft niets met de Paashaas te maken, en alles met Jezus’ opstanding uit de dood. Hoe zit dat eigenlijk?

Afgelopen vrijdag vertelde ik over Jezus’ kruisiging. Dat wordt herdacht, en zelfs gevierd, op Goede Vrijdag. De belangrijkste reden dat dit toch een feest is (ondanks dat het natuurlijk over een gruwelijke marteldood gaat), is om hoe het is afgelopen: de zondag erna stond Jezus op uit de dood.

Topwetenschappers
Dat is natuurlijk een claim van jewelste. Veel christenen hebben geprobeerd daar bewijzen voor aan te voeren, en ik moet zeggen dat ik daar wel van onder de indruk ben. 

Toch merk ik dat ze tekort schieten als je met anders-gelovigen praat. Het punt is namelijk dat een atheïst heel andere ideeën heeft over wat logisch en mogelijk is, dan ik als christen. Ik geloof in God en daarmee is een opstanding uit de dood eigenlijk niet eens zo raar meer. Natuurlijk is het zeldzaam, maar een God die een heelal heeft gemaakt, kan toch zeker wel een enkel mens herscheppen. Een atheïst heeft alleen de natuurwetten en tsja, dan is dat vrijwel onmogelijk. De bewijzen zouden wel zó hard moeten zijn (iets in de sfeer van: een paar honderd topwetenschappers bevestigen het in een dubbelblind onderzoek) dat er in de praktijk geen bewijzen bestaan.

Hallucinaties
Maar stel je voor dat je wel in God gelooft, of in het midden laat of God bestaat of niet, dan is de opstanding van Jezus heel waarschijnlijk echt gebeurd.

De belangrijkste reden is dat er al heel vroeg (zeker binnen 10 jaar) een vrij grote groep mensen dat serieus gelooft. Nu wordt er wel meer gekkigheid gelooft, maar dit zijn mensen die zelf ooggetuigen zijn of die kennen. Normaliter neem je zo’n groep serieus. Eigenlijk de enige echte andere verklaring is dat het een hallucinatie was, maar een collectieve hallucinatie, waarbij dus een hele groep hetzelfde ziet, is nog nooit eerder in de geschiedenis vermeld.

Waterloo
Maar stel dat het echt gebeurd is – wat betekent het dan?

Christenen geloven dat het een beslissende doorbraak in de geschiedenis is. We gaan nog steeds wel dood, maar daar is die dood al wel overwonnen, en dat biedt de hoop dat het eens voor iedereen geldt.

Dat lijkt een beetje op de strijd bij Waterloo. Natuurlijk heeft Napoleon daarna nog van alles uitgespookt, maar dat was de beslissende veldslag en sindsdien ging het bergafwaarts met hem.

Soms is er ook zo’n doorbraak in therapie. Iemand heeft al jaren gesprekken met een psychiater en het schiet maar niet op, en dan opeens hebben ze hét gesprek: diegene ontdekt iets nieuws over zichzelf en daarna is alles anders. Natuurlijk, de klachten zijn niet plotseling weg, maar het begin is er nu wel.

''Dat is wat Jezus met Pasen deed: hij schiep de mogelijkheid dat de dood verdwijnt''

Onbreekbaar lijf
Je kunt het ook vergelijken met het graven van een tunnel of het leggen van een brug. Natuurlijk is niet meteen iedereen aan de overkant, maar vanaf nu is die mogelijkheid er wel. Dat is wat Jezus met Pasen deed: hij schiep de mogelijkheid dat de dood verdwijnt. En sindsdien gebeurt dat langzamerhand.

Jezus is na zijn opstanding ‘onbreekbaar’ geworden. Hij kreeg een nieuw lichaam dat nogal tegen een stootje kan. Hij kan niet meer stuk, hij zal nooit meer sterven. Dat is het Waterloo van de dood. Dat is de doorbraak. Hij legde een brug naar een nieuwe wereld. Nu kunnen wij volgen.

Bekijk hier een filmpje waarin Reinier Sonneveld uitlegt wat Pasen is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons