'Ons' van de media

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

U heeft eigenlijk maar weinig aan ‘ons van de media’. Als u ‘ons’ als uitgangspunt zou nemen voor uw standpunten, zou u vermoedelijk ern- stig in de war raken. En als u politicus was, zou u vast domme beslissingen nemen.

Ik moest daaraan denken toen ik de berichten las over de aanrandingen in Keulen, in de oudejaarsnacht. Heel nare getuigenissen van vrouwen, die aangerand werden door mannen van Noord-Afrikaanse komaf. Naar later bleek voor een substantieel deel asielzoekers. In reactie daarop, je kon erop wachten, pleiten veel mensen voor het sluiten van de grenzen voor alle vluchtelingen en het uitzetten van de asielzoekers die er al zijn.

Enkele maanden eerder brachten ‘wij van de media’ u in de ban van een foto. Een foto van een verdronken jongetje op de kust van Turkije. Een golf van compassie en medelijden overspoelde Europa. Angela Merkel heette zo ongeveer alle vluchtelingen hartelijk welkom in Duitsland. En velen spraken haar na: ‘Wir schaffen das’. Maar niemand wist en weet natuurlijk wat ‘das’ precies inhoudt.

Als u ‘ons van de media’ als leidraad had gebruikt, had u dus eerst alle asielzoekers hierheen gehaald, in een vlaag van compassie, en ze daarna zo ongeveer allemaal weer teruggestuurd, in een vlaag van woede. We kunnen met z’n allen maar beter gewoon blijven nadenken. Natuurlijk ja zeggen, tegen echte vluchtelingen. Ondertussen keihard werken aan integratie. Soms ook nee zeggen, tegen mensen die het wellicht slechter hebben dan wij, maar niet van de honger omkomen.

Kortom: laat u niet gek maken door ‘ons van de media’. Blijft u alstublieft zelf nadenken.

@Tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons