Miljoenen kijkers voor The Passion

Velen geraakt door het indringende paasverhaal

in Mediatips

Maar liefst 3,2 miljoen mensen hebben donderdagavond gekeken naar The Passion, de grote live tv-productie van EO/KRO-NCRV. De eerste editie van The Passion haalde net geen miljoen, vorig jaar trok het grootse evenement 3,6 miljoen kijkers.

De zesde editie van de muzikale uitvoering van het lijdensverhaal was op 24 maart live te zien vanuit Amersfoort. Aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers vertelde The Passion het hoopvolle verhaal van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. "In een week die zo kil en rauw is, biedt The Passion een hartverwarmend tegengeluid", zei EO-directeur Arjan Lock na afloop. "Er blijft altijd hoop en perspectief. Die boodschap klonk gisteravond door de straten van Amersfoort en bij miljoenen mensen thuis op de bank”

Rollen
Acteur Martijn Fischer vertolkte dit jaar de rol van Jezus in The Passion. Howard Komproe dook in de rol van Pilatus. Mark van Eeuwen vertolkte dit jaar de rol van Jezus’ beste vriend Petrus. De overige rollen waren voor Ellen ten Damme (Maria), Lenette van Dongen (Verteller), Sofie van den Enk (Verslaggever) en Xander de Buisonjé (Judas).

Opening
The Passion opende dit jaar verrassend met een scène uit 'De Bergrede' uit de Bijbel in Gewone Taal. De Verteller Lenette vervolgde: "Vanavond heb ik de eer om het verhaal te vertellen dat de geschiedenis heeft veranderd. Meer dan een miljoen burgers zijn op drift om geweld te ontvluchten. Is dat nieuws? Meer dan 2000 jaar geleden was Jezus ook een vluchteling toen hij moest vluchten naar Egypte voor dreigend geweld."

België
Er was ook aandacht voor de aanslagen in Brussel. Lenette: "België is getroffen door afschuwelijk geweld, in gedachten zijn we bij onze zuiderburen. Ons hart gaat uit naar alle mensen in de wereld die te maken hebben met terreur". Voordat The Passion begon werd een minuut stilte gehouden.

Actuele boodschap
"De belangrijkste thema's van het eeuwenoude verhaal over de kruisiging en opstanding van Jezus zijn van alle tijden, maar voelden zelden zo actueel als dit jaar", schreef het AD. "Lijden, veerkracht, wanhoop en hoop, dood en een nieuw begin, vergeving. Het sluit allemaal naadloos aan op de gebeurtenissen van de afgelopen week. Het was dan ook niet verwonderlijk dat gekozen liedjes nog meer lading kregen en harder binnenkwamen dan anders.'"

Aangrijpend
De bezoekers en kijkers waren getuige de reacties op social media vooral onder de indruk van het aangrijpende duet tussen Jezus en Judas, vlak voor het verraad: "Alles blijft achter, heel je bezit, leeg zijn je handen, aan het eind van de rit, niemand is machtig, en iedereen klein, aan het einde van de lijn...." ('Einde van de lijn' van Marco Borsato) Ook het lied 'Open Einde', gezongen door Maria bij het kruis, kwam bij de mensen binnen: "Nee ik heb niet geleerd te leven met jouw dood". The Passion sloot dit jaar af met Als rennen geen zin meer heeft. "Stil zal ik zijn. Maar als je me nodig hebt, als je me nodig hebt. Zal ik er altijd zijn".

Amersfoort
De stad Amersfoort was gastheer van deze zesde editie van The Passion. Ruim 140.000 mensen liepen de kruistocht virtueel mee via internet. Vorig jaar waren dat er nog 136.000. Burgemeester Lucas Bolsius toonde zich na afloop ,,heel tevreden''. Er waren volgens hem ongeveer 20.000 mensen op het spektakel in de stad afgekomen.

The Passion wordt herhaald op zaterdag 26 maart om 14.00 uur op NPO 1 en om 22.50 uur op NPO 3.

Foto: Michael Terlouw fotografie
Bron: ANP | AD | EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons