Mediaoverzicht over onderzoek 'God in Nederland’

"De marge is uiteindelijk de plek waar we volgens Jezus moeten zijn"

in Christelijk Nieuws

Volgens het toonaangevende rapport 'God in Nederland, 1966-2016' verdwijnt het geloof in God steeds verder uit onze samenleving. Het kerkbezoek blijft dalen en het geloof in een persoonlijke God is sterk afgenomen, concluderen de onderzoekers. We zetten een aantal krantenkoppen en reacties over het onderzoek op een rij.

Volkskrant: "Rol van geloof in Nederland steeds kleiner"

Theoloog Stefan Paas in het het Nederlands Dagblad:
“Het is de tienjaarlijkse koude douche. De trend is duidelijk: de twee grote volkskerken zijn er dramatisch aan toe, zij vergrijzen en krimpen. Dat geldt vooral voor rooms-katholieken. Opvallend is dat leden van de Protestantse Kerk in Nederland enthousiaster zijn geworden over hun kerk. En de kleine protestantse kerken wijken af van het algemene beeld. Daar is geen krimp en er zijn relatief veel jonge mensen actief.”

Nederlands Dagblad: "Christendom is inmiddels net zo onbekend als cricket"

Theoloog Frank Bosman in GrootNieuwsRadio:
“Aan de ene kant is het jammer dat de kennis van de christelijke traditie steeds minder wordt, maar christenen gedijen uiteindelijk beter in de marge, dan in het centrum van de macht. Dat is ook de plek waar we volgens Jezus moeten zijn".

Algemeen Dagblad: "Zelfs gelovige gelooft niet meer"

Theoloog Alain Verheij in zijn blog:
“We binden ons niet meer aan verenigingen – onze algehele betrokkenheid bij de maatschappij wordt steeds ongrijpbaarder. Dit maakt onze gelovigheid steeds moeilijker meetbaar: we drukken die niet meer uit in de vorm van lidmaatschap of commitment aan één club, maar verinnerlijken en individualiseren het. Weet de kerk daar raad mee? Nee. Weet God daar raad mee? Ja. Nu maar bidden om creatieve theologen die de brug tussen God en kerk hier kunnen slaan.”

Zanger en schrijver Matthijs Buwalda op Twitter:
Het is "vijf voor twaalf" voor het geloof in Nederland, aldus Kruispunt. Zou God ook een horloge hebben?

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ‏op Twitter:
"Ook al zou het Nederlandse christendom er zijn geweest, God zal er zijn".

Adviseur van de Paus, Paul van Geest in De Ochtend, NPO Radio 1:
"'Een samenleving zonder spiritualiteit is reddeloos verloren. Dat is een feit."

Hoofdredacteur Happinez, Marije de Jong in De Ochtend, NPO Radio 1:
'Het is maar hoe je spiritualiteit wil duiden, mensen willen niet in een hokje worden geplaatst. Mensen willen hun eigen ding samenstellen. Wij zien daarvan alleen maar een enorme toename.' 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons