Kersverse bisschop De Korte populair bij protestanten

De Korte volgt Hurkmans op als bisschop Den Bosch

in Christelijk Nieuws

Het lekte gisteren al uit, bisschop Gerard de Korte (60) van het bisdom Groningen-Leeuwarden is de nieuwe bisschop van Den Bosch. De benoeming wordt om 11.00 uur officieel bekendgemaakt in bisschoppelijk paleis. De benoeming kan als een promotie worden beschouwd; het bisdom Groningen-Leeuwarden telt de minste katholieken, Den Bosch de meeste.

De Korte was onder meer pastoor en hulpbisschop bij de voormalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Simonis, voordat hij in 2008 bisschop van Groningen-Leeuwarden werd.

Theoloog des Vaderlands
Op 21 juni van het afgelopen jaar werd De Korte gekozen als theoloog des Vaderlands omdat hij volgens de jury 'de dialoog en de oecumene een warm hart toedraagt en vrijmoedige kritiek niet schuwt'. Ook is hij volgens de website een 'geliefd kerkvader' door zijn 'open instelling en pastorale hart'. 

Verdeeld bisdom
Korte's voorganger in Den Bosch, bisschop Antoon Hurkmans, kondigde vorig jaar om gezondheidsredenen zijn vertrek aan. Hij laat een verdeeld bisdom achter. Door kerksluitingen, parochiefusies en het aanhalen van liturgische regels zijn de verhoudingen tussen de leiding en de gelovigen verslechterd.

Felicitatie
Gisteravond verscheen op de website van het bisdom Den Bosch een brief van Hurkmans, waarin hij de benoeming bekendmaakte en De Korte feliciteerde. Na ongeveer een half uur werd de brief eraf gehaald, maar het nieuws was daarmee al uitgelekt.

EO
Bisschop De Korte staat bekend als een verbinder met een doorleefd, bijna evangelisch, geloof. Om die reden is hij ook erg populair bij protestanten en evangelischen. De Korte wordt ook door veel redacties bij de EO als geestverwant beschouwd. Om die reden was hij regelmatig te gast in EO-programma's.

De Korte in Dit is de Dag als Theoloog des Vaderlands

Moraalridders 23 februari 2014

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons