Kerry: IS pleegt genocide op christenen

Oordeel kan leiden tot vervolging door een internationaal tribunaal

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de Islamitische Staat (IS) genocide heeft gepleegd tegen christenen, Yezidi's en sjiitische moslims in Irak en Syrië. Dat maakte Kerry donderdag bekend in een toespraak, zo meldt het AD.

Bewijs
Kerry stelt dat de Verenigde Staten tot deze conlusie zijn gekomen op basis van informatie van verschillende bronnen. Zo werd hem vorige week een rapport aangereikt, met daarin het bewijs van de genocide die tegen christenen - en andere religieuze minderheden - door IS wordt gepleegd.

Vervolging IS
Het oordeel van Kerry verplicht de Verenigde Staten niet om aanvullende actie tegen de groep te ondernemen, maar het kan er wel toe leiden dat via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vervolging wordt ingesteld door een internationaal tribunaal. Dat kan het Strafhof zijn van de VN, of een speciaal tribunaal voor Syrië en Irak.

Het is pas de tweede keer dat een Amerikaanse regering iets in een nog lopend conflict als een volkenmoord bestempelt. De eerste keer was in 2004 en betrof de Sudanese regio Darfur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons