Kelvin werd christen door The Passion

‘Ik werd in mijn ziel geraakt’

in Mediatips

“Heel eerlijk? Ik weet niet zo goed wat ik van The Passion moet denken. Het is zo werelds uitgebeeld en het verhaal komt te makkelijk over.” Je zou niet denken dat deze uitspraak komt van iemand die drie jaar geleden tot geloof kwam dankzij The Passion.

Kelvin Mulder (30) wilde niets van het christelijk geloof weten, tot het moment dat hij samen met zijn gelovige vrouw de uitzending van The Passion in Den Haag keek. “Ik vond het vooral mooi gemaakt, knap hoe de bedenkers een stukje geschiedenis naar deze tijd trokken.”

"God was daar al, besef ik nu"

Licht
Daarom wist Kelvin ook niet wat hem overkwam op het moment dat ‘Jezus’ in oogverblindend licht op de Hofvijver verscheen: “Ik brak. Ik besefte plotseling dat Jezus ook voor mij is gestorven en ik kon – vol verbazing – alleen maar roepen: ‘Ik geloof! Ik ben overtuigd!’ Het was te overweldigend om te beschrijven. Ik werd in mijn ziel geraakt, zoals alleen Jezus dat kan.”

Het was niet de eerste keer dat Kelvin zo onder de indruk was van ‘het licht’. Toen Kelvin jaren daarvoor het contact met verkeerde vrienden verbrak en stopte met de drugs, ervoer hij een zware strijd. “Ik zag ‘s nachts de demonen over mijn muren kruipen. Zolang ik me op een helder licht van boven richtte, hadden de demonen geen vat op me. God wás daar al, besef ik nu ik erop terugkijk.”

Vol van God
Toch duurde het even voordat Kelvin dat wilde toegeven. Een paar jaar na zijn radicale keus ontmoette Kelvin zijn huidige vrouw Danielle. ‘Klein’ detail: ze was christen. “Ik kon dat niet uitstaan. Ik haalde alles uit de kast om haar te laten beseffen hoe dom het was om te geloven in zo’n stoffig boek. Maar het was verspilde energie. Danielle bleef geloven.”

Op het moment dat de scène uit The Passion Kelvin diep raakt, weet Danielle wat er gebeurt: “Danielle stond zo sterk in haar geloof, ik hoefde niets uit te leggen. Op eerste paasdag gingen we samen naar de kerk, en sindsdien komen we daar elke zondag. We zijn met open armen ontvangen.”

"Ik kan het niet ontkennen: God heeft tot mij gesproken door The Passion."

Nog datzelfde jaar wordt Kelvin gedoopt en doet hij belijdenis. Inmiddels is hij een jaar ouderling kerkrentmeester. “Ik ben een totaal ander mens”, zegt Kelvin, waarbij nog steeds de verwondering doorklinkt in zijn stem. “Ik heb meer geduld, heb meer oog voor anderen en ik heb rust. Ik ben niet meer zo vol van mezelf. Ik wil vol van God zijn.”

Te werelds
“Ik kan het niet ontkennen: God heeft tot mij gesproken door The Passion”, vertelt Kelvin. Toch heeft hij ook bezwaren tegen het muziekspektakel en die veroorzaken een ‘soort innerlijke strijd’. “Ik vind het evenement te werelds en te makkelijk. Tegelijkertijd ken ik geen andere manier om het pure evangelie bij zo’n groot publiek te brengen. Als christenen onderschatten we geregeld het evangelie, we willen graag zelf de controle hebben, maar we hoeven alleen maar te getuigen. God doet de rest.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons