Kabinet schrapt de Zondagswet

in Christelijk Nieuws

Er gaat een einde komen aan de Zondagswet. Die beperkt nu nog de activiteiten op zondag. De Tweede Kamer had daar in 2012 al genoeg van, maar met die uitspraak van toen was nog niets gedaan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei donderdag echter dat hij de Kamer gaat volgen en een einde gaat maken aan de wet.

Zondagswet
De wet verbiedt het om zondags en op christelijke feestdagen voor 13.00 uur "openbare vermakelijkheden" te houden. Ook mogen er geen evenementen in de buurt van kerken worden gehouden. Voor het organiseren van bijvoorbeeld een braderie op de zondag, moet eerst een ontheffing worden aangevraagd.

Belemmering van kerkgang
De wet stamt in de huidige vorm nog uit 1953 en was onder meer bedoeld om de christelijke kerkgang niet te laten belemmeren. De Zondagswet zou nu niet meer als zodanig worden vormgegeven, zo is de gedachte. Na onderzoek en beraad wil de minister er nu dus toch van afstappen. De gemeenten houden wel een rol in het bepalen van wat er binnen hun grenzen wel of niet gebeurt op zondag.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons